Oxfam IBIS: Regeringens Afrika-milliard er fantastisk nyt

26. mar 2020

Det er rettidig omhu, når regeringen i dag melder ud, at man står klar til at støtte corona-indsatsen i Afrika og nærområderne – det kommer til at redde menneskeliv.

Det mener udviklingsorganisationen Oxfam IBIS, der er en af de organisationer, der allerede er i gang med det arbejde.

Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam IBIS, udtaler:

- Jeg vil gerne rose regeringen for, at man i denne svære tid for Danmark også har overskud til at kæmpe mod corona i resten af verden. Virussen smitter på tværs af grænser, så vi skal stå sammen på tværs af lande og kontinenter. Solidaritet er afgørende i vores fælles, globale kamp mod corona.

- Derfor er det fantastisk nyt, at udviklingsministeren med stor hast har fundet en milliard kroner til indsatsen mod corona – også selvom det ikke er udover de penge, der allerede er afsat til udviklingsbistand. Både når det gælder spredning og de mange økonomiske og sociale konsekvenser. Det handler helt akut om liv og død for millioner af mennesker. 

- Det er altafgørende, at Danmark og udviklingsorganisationerne hurtigst muligt kan reagere på den tiltagende corona-krise i verdens fattigste lande. Vi står over for en kæmpe udfordring og både vores humanitære og langsigtede udviklingsarbejde påvirkes af coronaepidemien. Den hurtige reaktion fra ministeren giver nye muligheder for at bidrage til at dæmme op for krisen.

- Samtidig med, at vi nu formentlig vil kunne omdirigere penge til de akutte humanitære indsatser, har vi stadig fokus på de langsigtede økonomiske og sociale konsekvenser, som krisen allerede skaber. Mere end halvanden milliarder børn og unge kan aktuelt ikke komme i skole, og mange steder er både demokrati og menneskerettigheder kommet under pres på grund af krisen.

- Oxfam IBIS er i fuld gang med at reagere på corona-krisen med alle vores partnere i hele verden. Vi skubber på for, at de fattigste lande får styrket deres offentlige budgetter gennem gældseftergivelse, så de har bedre muligheder for at investere i krisehåndtering. Og i eksempelvis Sydsudan, Uganda, Libanon og Syrien har vi netop, sammen med vores lokale partnere, fundet ekstra midler til akut håndtering af krisen - blandt andet har vi startet hygiejnekampagner og er begyndt at dele sæbe og anden hjælp ud i flygtningelejre til verdens mest sårbare mennesker.

Kontakt:

Kristian Weise, generalsekretær: 4177 4570

Rikke Hovn Poulsen, kommunikationsmedarbejder: 2227 6376