Når det gælder dansk våbeneksport, ønsker Oxfam IBIS, at Danmark værner om menneskerettigheder og demokrati, og det er derfor vigtigt at få stoppet autoritære regimers adgang til våben og krigsmateriel, der kan bruges til at undertrykke befolkninger eller til alvorlige brud på international humanitær ret og til systematiske krænkelser af menneskerettighederne.
Vi har følgende forslag til justeringer af dansk governancestruktur for våbeneksport:
Oxfam IBIS understreger, at gennemsigtigheden for dansk våbeneksport tidligere har været langt større. Før var det muligt at se mere udførlige rapporter om Danmarks våbeneksportkontrol. Det blev lavet om i 2013, da regeringen diskret valgte at udskifte Danmarks udførlige årsrapporter om våbeneksport, der var offentligt tilgængelige og havde overskuelige statistikker om vores våbeneksport og hvilke virksomheder, der havde eksporttilladelse. Nu nævnes kun antallet af tilladelser, tilladelsernes værdi og værdien af det eksporterede udstyr – uden, vi kan se, hvem der eksporterer og hvilke produkter, der sælges. Det gør det svært for journalister, NGO’er og befolkningen at få indsigt i, hvem der eksporterer og hvad der eksporteres.
Endelig mener Oxfam IBIS, at Danmark skal leve op til en stram gennemførsel af EU’s retningslinjer på området. Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater overskrider mindst fem ud af otte EU-kriterier, der beskriver fælles regler for eksportkontrol af militærteknologi og -udstyr. Hvis alle EU-lande fulgte EU’s regler, ville våbeneksporten til de to lande kunne stoppes effektivt. Det bør Danmark arbejde for i europæisk regi.