Forside / Pressemeddelelser / Global bund på selskabsskat er alt for lav
Pressemeddelelse

Global bund på selskabsskat er alt for lav

05.06.2021

davos-2018-ulighed-680x453.jpg
Foto : Oxfam

G7-landene har i dag annonceret, at de vil støtte en global bund under selskabsskatten på 15 procent. Oxfam Danmark mener at niveauet burde være meget højere.

En global skattereform – som skal besluttes endeligt til juli af G20 – har ellers potentiale til at kunne revolutionere måden multinationale selskaber beskattes på og gøre op med nogle af verdens værste skattely. Men dagens udmelding fra G7 er for uambitiøs.

Vi har i Oxfam Danmark fuldt forhandlingerne tæt, og generalsekretær Kristian Weise udtaler:

”Det er på høje tid, at de største økonomier i verden tvinger tech-giganter og andre multinationale selskaber til at betale en fair skat. Men at sætte mindstesatsen på 15% er alt for lavt. Det vil ikke bremse selskabsskattens skadelige ræs mod bunden eller stoppe den udbredte brug af skattely. Det er absurd, at G7-landene påstår, at man reformerer det globale skattesystem ved at sætte en minimumssats, som er på lige så lavt et niveau som rater i skattely som Irland, Schweiz og Singapore.”

”I en verden ramt af en ødelæggende pandemi har G7-landene valgt at give fripas til de store selskaber. G7 fejler her. I stedet for at bane vejen for, at lande verden over kan genopfylde de hårdt prøvede statskasser og dermed sikre borgerne bedre adgang til uddannelse og sundhed og fremtidsmuligheder, har G7 landene valgt at så sammen med skattelylandene fremfor at stå på borgernes side.”

”Covid-19 har skabt en eksplosion i ulighed og fattigdom, som vil være umulig at stoppe, hvis selskaber fortsat nærmest ingen skat betaler. At stoppe det skadelige ræs mod bunden på selskabsskatten og stoppe den udbredte brug af skattely kræver en ambitiøs minimumssats. USA’s præsident Bidens forslag om 21% var allerede lavt, men det blev yderligere undermineret af de europæiske lande, som krævede en endnu lavere rate.”

Dette er ikke en fair aftale. Den aftale, som kun syv lande nu har indgået forud for en global aftale, som forventes indgået til sommer, vil i overvældende grad komme de rige lande til gode og øge uligheden. Milliarder tabt til skattely vil flyde til de rige lande, i stedet for at komme udviklingslandene til gode, som rent faktisk står og har brug dem.
Kristian Weise
Generalsekretær, Oxfam Danmark

Baggrund

Ledende økonomer og civilsamfundsorganisationer, inklusiv den uafhængige kommission for reform af international selskabsskat (ICRIT) opfordrer til en global bund under selskabsskatten på 25 procent.

Ifølge nye beregninger vil en global bund under selskabsskatten på 21% kunne give Danmark 17,1 mia. kr. ekstra årligt i selskabsskat, mens en bund på 15% vil give mere end tre gange mindre, nemlig omkring 5.2 mia. kr. årligt.

Læs understøttende rapporter her:

  • Helt ny forskning viser, at verden mister $200-300 mia. årligt i selskabsskat pga. multinationale selskabers aggressive skatteplanlægning. Særligt interessant er det, at studiet finder, at det er udviklingslandene der relativt set mister mest i selskabsskat. Tidligere har forskning vist, at Danmark mister mere end 6.5 mia. kr. årligt til selskabers brug af skattely.

  • I maj 2019 lancerede OECD/G20 Inclusive Framework en ny runde af forhandlinger om Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) for at adressere multinationale selskabers aggressive skatteplanlægning i den digital tidsalder. Næsten 140 lande deltager i forhandlingerne. Reformpakken indeholder to søjler. Den første omhandler fordelingen af skatterettigheder mellem lande, og den anden om en global bund under selskabsskatten. G20 forventes at nå politisk enighed om en aftale i juli 2021.

  • Udviklingslande har generelt en højere selskabsskatterate, og rammes relativt set hårdere af multinationale selskabers aggressiv skatteplanlægning. Udviklingslande har præsentere flere reformforslag under forhandlingerne i OECD’s Inclusive Forum. For få uger siden præsenterede 38 Afrikanske lande gennem African Tax Administration Forum (ATAF) et forslag til at adressere de globale uligheder i fordelingen af skatterettigheder. Sammenslutningen af udviklingslande i G24 har også præsenteret detaljerede forslag under forhandlingerne, som kræver et mere fair globalt skattesystem.