Forside / Nyheder / Orme i toilettet - og andre ideer der gør en forskel
Artikel

Orme i toilettet - og andre ideer der gør en forskel

11.07.2018

Af Malene Aadal Bo

grafik-til-innovation-680x453.jpg

Det kræver opfindsomhed at bekæmpe ulighed og fattigdom og hjælpe mennesker i akut nød. Alle de steder, Oxfam arbejder, udfordrer vi hele tiden os selv til at tænke nyt og blive endnu dygtigere. Se fire nye idéer, der har gjort en forskel.

Et toilet fyldt med orme

patricia-darbeh-ejer-af-ormetoilet-liberia-foto-tommy-trenchard-680x453.jpg

Oxfams ormetoilet blev første gang afprøvet i et slumkvarter uden for Liberias hovedstad Monrovia. Det var så stor en succes, at det nu er taget i brug i en lang række af de flygtningelejre, hvor Oxfam arbejder.

Ormetoiletterne ligner og fungerer på mange måder som almindelige toiletter, men nede i tanken lever tusindvis af såkaldte tigerorme. De har vist sig at være eksperter i at omdanne toiletaffald til kompost - kompost, som både fylder langt mindre end ubearbejdet toiletaffald, og som endda har vist sig glimrende gødning til familiernes køkkenhaver.

Ormetoiletterne er nemme at bygge, de lugter mindre og tiltrækker ikke fluer. Og fordi de skal tømmes langt sjældnere, er de billigere i brug end almindelige toiletter. Og ormene? De er ganske harmløse, heldigvis.

Rent drikkevand med en elektroflokkulator

sofia-washes-bangladesh-photo-tommy-trenchard-680x453.jpg

Det lyder som noget, der er opfundet af Georg Georgløs, men en elektroflokkulator har meget virkelige fordele. Det er en lille indretning, som med energi fra solen skaber elektrolyse og ultralyd, som tilsammen giver effektiv vandrensning.

Enheden er nem at transportere og uafhængig af andre energikilder. En enkelt elektroflokkulator kan omdanne snavset vand til drikkevand og forsyne hundredvis af familier.

Nødhjælp på kredit

harbyi-flygtning-i-irak-foto-amy-christian-680x453.jpg

Mange steder, hvor mennesker har brug for nødhjælp, er der faktisk lokale butikker og bønder med varer til salg. Det er eksempelvis tilfældet i Irak, hvor vi nu i stedet for at uddele nødhjælpen til områdets flygtninge giver dem et kreditkort, som de kan bruge til selv at købe de ting, de har brug for.

Flygtningene oplever det som mere værdigt selv at kunne vælge deres varer og selv købe ind, og vi sparer de ressourcer, der ellers går til at transportere og dele ud. Samtidig gavner det de lokale butikker og sikrer en bæredygtig lokal produktion af fødevarer.

Tis der tænder lys

model-af-pee-power-toilet-foto-amy-bastable-680x453.jpg

Pee Power kaldes det på engelsk og er ganske enkelt en teknik til at forvandle urin til elektricitet. Den opfindelse bruges i dag til at have elektrisk lys på toiletter i flygtningelejre flere steder i verden, hvor beboerne ellers har været bange for at bruge toilettet efter mørkets frembrud.

Elektriciteten skabes i en såkaldt biologisk brændselscelle, der driver en elektrisk strøm ved hjælp af bakterier – bakterier, som lever af urin. Vi undersøger netop nu, om kapaciteten kan udvides, så toiletterne også kan lave strøm nok til at oplade mobiltelefoner eller sikre gadebelysning.