Op imod 12.000 risikerer dagligt at dø af sult som følge af corona

09. jul 2020

Corona-pandemien bevæger sig hastigt fra en global sundhedskrise til en global sultkrise. Helt op imod 12.000 mennesker risikerer dagligt at dø af sult som følge af corona-pandemien ved udgangen af året. Det estimerer en ny rapport fra Oxfam. Rapporten viser desuden, at verdens største fødevarevirksomheder udbetaler milliarder til deres aktionærer, mens verden sulter. 

Op mod 12.000 om dagen. Så mange mennesker risikerer at dø af sult i kølvandet på corona-pandemien, når vi når udgangen af 2020. Det estimerer Oxfam i en ny rapport The Hunger Virus: How the corona virus is fuelling hunger in the world på baggrund af tal fra WFP (FN’s World Food Programme), der anslår, at corona-pandemien vil sende 121 millioner flere mennesker ud i sult på kriseniveau.

Ifølge rapporten står vi over for en sultkrise, der i værste fald kan koste flere liv end selve corona-pandemien. Da COVID- 19 var på sit højeste i april 2020 var det daglige dødstal på globalt niveau 10.000. Siden har det svinget mellem 5 og 7.000. Det er blandt andet bevægelsesbegrænsninger, tab af job og stigende fødevarepriser, der sætter tusinder af mennesker i risiko for at dø af sult i kølvandet på corona-krisen.

Rapporten peger på de ti steder i verden, hvor fødevarekrisen er mest alvorlig, og hvor pandemien gør den værre. Det er blandt andet Yemen, Syrien og Sahel-regionen i Vestafrika.

- Man har sagt, at corona-krisen ikke skelner mellem rig og fattig, men det er ikke rigtigt. De nye tal viser endnu engang, konsekvenserne af pandemien rammer verdens fattigste hårdest. Allerede inden pandemien var antallet af mennesker, der sulter, stigende. Nu står vi overfor en ekstrem situation med hungersnød, siger Kristian Weise, der er generalsekretær i Oxfam IBIS.

Massive udbetalinger til aktionærer
Mens 121 millioner af verdens fattigste mennesker er i fare for at blive alvorligt ramt af sult, har otte af verdens største fødevarevirksomheder, herunder Coca-Cola, Kellogg og Nestlé, i 2020 udbetalt 120 milliarder kroner til deres aktionærer. Det er, ifølge rapporten, over ti gange så meget som det beløb, der er anmodet om til fødevare- og landbrugshjælp under FN’s COVID-19-humanitære appel.

- At verdens største fødevarevirksomheder har udbetalt milliarder af dollars til deres aktionærer, mens millioner af mennesker, selv dem, der producerer og bearbejder maden, sulter verden over,  er helt absurd. Det viser, at fattigdom ikke er en naturgivent, men et valg. Og det illustrerer, hvor ødelagt og ulige vores fødevaresystem er, siger Kristian Weise.

 

FAKTA

  • WFP (FN’s World Food Programme) estimerer, at antallet af mennesker, der oplever sult på kriseniveau, vil stige til 270 millioner inden udgangen af 2020. Det er en stigning på 82 procent siden 2019
  • WFP estimerer, at 121 millioner mennesker på verdensplan kastes ud i sult på kriseniveau udelukkende pga. de afledte effekter af corona-krisen
  • Oxfam estimerer på baggrund af WFP’s tal, at mellem 6.000 og 12.000 mennesker dagligt kan dø af sult som følge af corona ved udgangen af året
  • Ifølge data fra John Hopskins University i USA var daglige dødstal for COVID-19 på lidt over 10.000, da det nåede sit højeste i april 2020. Siden har det varieret fra cirka 5.000 til 7.000 dødsfald pr. dag
  • Oxfam’s rapport udpeger ti hotspots, hvor sultkrisen er mest alvorlig, og hvor pandemien gør den værre. Det er: Sahel-regionen i Vestafrika, Etiopien, Sydsudan, Syrien, Haiti, Sudan, Venezuela, Afghanistan, DRC og Yemen

    Hent rapporten The Hunger Virus: How the corona virus is fuelling hunger in the world