Forside / Nyheder / Nu er det knald eller fald for Egyptens nye entreprenører
Artikel

Nu er det knald eller fald for Egyptens nye entreprenører

27.02.2020

Af Malene Aadal Bo

gruppe-af-unge-riseup-festival-cairo-egypten-dansk-arabisk-partnerskabs-program-foto-thomas-flensted-jensen-oxfam-ibis-4680x453-0.jpg
Foto : Thomas Flensted-Jensen

De seneste måneder har tretten start up virksomheder arbejdet hårdt på at afprøve og fintune den ide, de hver især håber, vil blive Egyptens nye iværksættersucces. Nu er de flyvefærdige, og den næste tid vil vise, om ideerne og produkterne holder til mødet med virkeligheden.

De kommer fra hele Egypten til Cairo og lægger netop nu sidste hånd på hver deres forretningside, som de satser benhårdt på at gøre til en succesfuld virksomhed. Der er en del mobilapplikationer imellem, og mange af ideerne fokuserer på at forbedre elementer af egypternes sundhedstilbud eller uddannelsesmuligheder. Næsten alle ideerne tager udgangspunkt i et problem, de unge iværksættere oplever i Egypten, og tilbyder en løsning, som de hver især mener, vil gøre hverdagen nemmere, sundere og bedre for nogle af landets tæt på 100 millioner indbyggere.

Det er den egyptiske inkubator AUC Venture Lab, som med støtte fra Oxfam Danmark og Dansk Arabisk Partnerskabsprogram tilbyder træning og rådgivning til unge iværksættere.

80 procent vil overleve

Konkret har folkene bag 13 nystartede virksomheder fået 16 ugers intensiv undervisning hos AUC Venture Lab og mange timers hjælp fra en mentor til at udvikle, afprøve, fintune og markedsføre den ide eller det produkt, som de hver især tror, kan blive en af Egyptens stadig flere opstarts-successer. Erfaringen fra AUC Venture Lab siger, at de fleste af kursisterne vil komme godt i gang med deres virksomhed, og at 80 procent af dem kommer til at overleve i hvert fald det næste års tid.

Nogle af dem kun lige med skindet på næsten, men følger de forgængernes kurve, vil andre af dem blive vaskeægte successer.

gruppe-af-unge-riseup-festival-cairo-egypten-dansk-arabisk-partnerskabs-program-foto-thomas-flensted-jensen-oxfam-ibis-1680x453.jpg

Mindst en håndfuld af de unge iværksættere vil lykkes med at skabe deres eget job og følge deres drøm – og måske endda med tiden tilbyde andre unge egyptere et godt og meningsfuldt job.

”Arbejdsløsheden blandt unge egyptere er høj, og hvert eneste år kommer 700.000 nye unge ud på arbejdsmarkedet. Selv med vækst i økonomien har det etablerede arbejdsmarked svært ved at opsuge de mange kandidater, derfor er det afgørende at støtte dem, der har potentiale til at starte noget selv,” siger programleder Martin Østergaard fra Oxfam Danmark.

Ifølge ham er alt for mange egyptiske unge efterladt i fattigdom og med en enorm frustration over ikke at kunne udleve deres potentiale. En af løsningerne er at skabe bedre rammer for iværksætteri og dermed sikre, at flere unge kan skabe deres eget job og på sigt ansætte andre.

De skal vise vejen

Gennem AUC Venture Lab rammer man i første omgang folk, der tilhører gruppen af veluddannede og ressourcestærke egyptere. Deltagelse på kurset kræver nemlig, at man er langt i udviklingen af sin ide, at den er techbaseret og innovativ, at den har potentiale og er skalerbar, og at folkene bag taler flydende engelsk og kan afsætte al deres tid i de måneder, kurset varer. Men det, disse iværksættere er med til at skabe, vil trække langt større grupper af unge med sig, fordi de har gode muligheder for faktisk at skabe virksomheder, som bliver til arbejdspladser men især fordi de viser vejen og skaber bedre muligheder for fremtidige iværksættere,” siger Martin Østergaard.

AUC Venture Lab

  • Stiftet i 2013 og knyttet til et af landets mest prestigefyldte universiteter - Det Amerikanske Universitet i Cairo (AUC).

  • På fem år har AUC Venture Lab trænet og støttet 128 unge virksomheder med træning, rådgivning og opstartskapital.

  • 80 procent af virksomhederne har foreløbig overlevet og skabt mere end 550 jobs.

  • AUC Venture Lab har siden sommeren 2018 været støttet af Oxfams ”Youth Participation and Employment Program” i Egypten, som er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabs Program.

Støtten til AUC Venture Lab er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, der har til formål at støtte udviklingen af en fredelig og stabil MENA-region. Oxfams rolle er at hjælpe flere unge i arbejde og give dem større indflydelse på deres eget liv og samfund. I Egypten gøres det ved på en gang at støtte entreprenører og iværksættermiljøer og samtidig støtte organisationer, som arbejder med unge, der på grund af fattigdom, dårlig uddannelse og manglende netværk har langt ringere muligheder.

Også dem hjælper Oxfam og vores partnere på forskellig vis til at blive attraktive for en arbejdsgiver eller til at skabe deres egen indtægt.

”Der er store sociale forskelle, men alle steder ser vi, at Egyptens unge er kreative og kvikke og har et stærkt ønske om at gøre en forskel. De ønsker virkelig at skabe noget,” siger Maureen Ayoub, der rådgiver i entreprenørskab og har været med til at undervise de 13 teams, der netop har afsluttet deres kursusforløb og nu skal bevise, at deres forretning er levedygtig.

Det første hold på i alt tretten iværksætterteams har afsluttet deres træning. Mød et par af de håbefulde iværksættere.

Bahgat Shaat

bahgat-shaat-riseup-festival-cairo-egypten-dansk-arabisk-partnerskabs-program-foto-thomas-flensted-jensen-oxfam-ibis-1680x453.jpg

Selvlært softwareudvikler, bor i Alexandria med sin kone og lille datter

”Det hele begyndte en aften, min datter fik høj feber. Hun var bare et år, og vi var meget bekymrede. Vores faste læge tog ikke telefonen, så jeg søgte på google efter en anden børnelæge. Numrene var forældede eller også tog folk ikke telefonen. Til sidst pakkede jeg min lille datter ind i en dyne og tog hende med i en taxa. Vi endte med at køre rundt i flere timer, før jeg fandt en læge. Siden fandt jeg ud af, at mange egyptere hver dag står i en lignende situation,” siger Bahgat Shaat.

Det blev klart for ham, at Egypten mangler en god lægevejviser, så folk kan finde frem til en læge, når de har brug for det. Bahgat er softwareudvikler og havde en ret klar ide om, hvordan han kunne lave det. To år senere er det blevet til en app med navnet MoDo (nu!) Det er en oversigt, hvor man nemt kan søge efter en læge i nærheden af, hvor man er, med det rigtige speciale, som har åbent på det tidspunkt, man søger, og som er anmeldt af andre brugere så man kan få en fornemmelse af, om det er en læge, man har lyst til at opsøge. App’en har været på markedet siden sommeren 2018, og efter et halvt år havde 3.000 købt og downloadet den.

”Det var en fin start, men så gik det i stå. Jeg havde et fint produkt men anede ikke, hvordan jeg skulle gøre det til en god forretning. Det har jeg fået hjælp til. Jeg har brugt alle mine sparepenge på MoDo, som er den tredje virksomhed, jeg starter. Alligevel er det først på kurset her, at jeg er begyndt at tænke som en entreprenør – før var jeg bare selvstændig erhvervsdrivende. Entreprenør er en, som i højere grad er innovativ og kreativ, og som fokuserer på at gøre en positiv forskel i sit samfund. Sådan er jeg mere nu end nogensinde før,” siger Baghat Shaat.

Deema Ghaza Sorri

deema-ghaza-sorri-riseup-festival-cairo-egypten-dansk-arabisk-partnerskabs-program-foto-thomas-flensted-jensen-oxfam-ibis-680x453.jpg

30 år Farmaceut og lærer, palæstinenser, er egyptisk gift og bor i Cairo.

”Kvalitetsuddannelse er en stor mangelvare i Egypten. Mange steder lærer børnene for lidt, og det de lærer, kan ikke relateres til det virkelige liv. Indholdet er forældet, og metoden er udenadslære og uden fornemmelse for, hvad der interesserer eller motiverer det enkelte barn. Jeg drømmer om at give egyptiske børn muligheden for at være nysgerrige og lære at tænke selv. Og det er faktisk hele udgangspunktet for den virksomhed, jeg har været med til at starte,” siger Deema Ghaza Sorri, der kun har boet i Egypten, siden hun blev gift med en egyptisk mand for to år siden.

Hun har været med til at udvikle Agora - en app, som indeholder en masse informationer om de hverdagsting, som omgiver børn og unge. Med kameraet scanner man eksempelvis et træ eller en cola dåse og får så en række muligheder for, hvad man kan lære om den ting – hvordan den er lavet, hvad den kan bruges til, dens effekt på klimaet eller noget historisk om netop dette træ eller denne læskedrik. Pointen er, at det er barnet selv, der vælger, hvilken viden han eller hun vil opsøge, og at de vænner sig til at stille spørgsmål til de ting, de møder i deres hverdag.

”Den unge generation har en drøm om at forbedre samfundet, men mange får et alt for dårligt udgangspunkt. Vores håb er, at Agora kan nå en stor del af de seks millioner børn og unge, der lige nu går i grundskole i Egypten, og være med til at forbedre den uddannelse, de får,” siger Deema.

App’en er netop blevet lanceret og koster syv kroner at downloade. Af de syv kroner går en andel til en fond, som om kort tid skal betale for, at også elever på landets fattigste skoler kan få et par iPads med app’en på.

”Lige nu er skolen ikke et sted for læring, men primært et sted, hvor man lærer at konkurrere og rette ind. Vi har brug for at ændre den måde at tænke på og i stedet lære at være nysgerrige, kreative og at samarbejde om at skabe en bedre fremtid. Det håber vi, Agora kan være med til,” siger Deema Ghaza Sorri.