Novo Nordisk Fonden støtter unge syrere og udsatte jordaners jobmuligheder

09. jan 2020


En bevilling på 965.155 kroner fra Novo Nordisk Fonden skal styrke unge syriske og jordanskes lederskab, værdighed, entreprenørskab og kreativitet.


Syriske flygtninge i Jordan har ikke de bedste odds, når de skal ud og finde et arbejde. De fleste af dem har brudte skole- og uddannelsesforløb, som ikke rækker langt på det hårdt pressede jobmarked i Jordan og for de unge er det særligt vanskeligt.

Siden konflikten brød ud i Syrien, har 1,3 millioner syrere krydset grænsen til nabolandet Jordan. Den store tilstrømning har lagt hårdt pres på landet, der i forvejen er præget af høj arbejdsløshed og har påvirket den økonomiske og sociale stabilitet. Ud af Jordans befolkning på 9,3 millioner er 64% under 30 år. 24,1 % af kvinderne er arbejdsløse og 15,3% af mændene.

De unge er fremtiden, men uden adgang til arbejdsmarkedet, er det en næsten umulig opgave at løfte de udfordringer, som befolkningen står overfor. Der skal derfor tænkes i andre løsninger.

Et nyt projekt skal favne både unge syriske flygtninge og udsatte jordanere.
 

Unge skaber forandring


Oxfam IBIS er gået sammen med den lokale organisation I-Dare (I Dare for Sustainable Development), der huser innovationshuset Creative Hub (C-Hub), som er et samlingssted for innovation og kreativitet for unge i hovedstaden Amman. Målet er at nå ud til 150 unge jordanere og syriske flygtninge i alderen 18-30 år og øge deres chancer for at skabe en bedre levevej.

"Det er alt for ofte, at unge flygtninges potentiale ikke anerkendes og får mulighed for at udvikle sig. Unges stemmer, engagement og ressourcer er afgørende for at skabe positive forandringer for dem selv og de samfund de lever i. Det vil dette projekt bidrage til,” siger Oxfam IBIS’ humanitære koordinator, Katja Levin

C-Hub er grundlagt og drevet af unge, der brænder for, at skabe bæredygtige løsninger for dem selv og andre. Takket være bevillingen fra Novo Nordisk Fonden skal tilbuddet nå ud til endnu flere, der ønsker at forbedre deres fremtidsmuligheder. Udover, at give de unge nye læringsredskaber og styrke deres potentiale, vil projektet fremme samhørigheden mellem de unge jordanere og syrere, der på mange punkter har meget til fælles.

 

Innovativ jobskabelse

I løbet af det kommende år, vil de unge komme ud på en entreprenørskabsrejse, hvor de vil blive introduceret og undervist i bæredygtig udvikling, markedsføring og innovation. På C-Hub vil de få adgang til udstyr og værktøj og blive klædt på til at bringe deres egne projekter til live og teste nye ideer.

Ydermere vil de deltage i netværksarrangementer, virksomhedsbesøg, interagere med den private sektor og få en større viden om innovativ økonomi. Under hele forløbet vil de få sparring, der skal give dem et selvtillidsboost og få dem godt på vej.

 

Det er første gang, at Oxfam IBIS modtager støtte fra Novo Nordisk Fonden, som er en del af fondens strategi for støtte til humanitære projekter. Projektet løber hele 2020.