Bolivia støtter Robin Hood-skatten

15. jun 2011
Af
Jasper Johansen

Skat på finansielle transaktioner blev et tema i den netop overståede klimakonference i Bonn. Bolivias repræsentant ved FN foreslog den såkaldte Robin Hood-skat som en metode til at rejse penge til bekæmpelse af den globale opvarmning.

Bolivias repræsentant ved FN, Pablo Solón, er træt af at vente på den lovede økonomiske støtte og har nu foreslået en alternativ financiel afgift, den såkaldte Robin Hood skat, for at finde pengene.

Klimatopmødet COP15 i 2009 i København endte med et løfte om klimastøtte på 30 milliarder USD til udviklingslandene inden 2012 og 100 milliarder inden 2020. Disse penge er stadig ikke fundet frem, og nu har Bolivia mistet tålmodigheden.

“De famøse 30 milliarder kommer ikke frem til udviklingslandene, så hvordan kan vi tro på de 100 milliarder?” spørger Pablo Solón.

“I stedet for at vente, bør vi udarbejde nye konkrete former for finansiering”.

Helt konkret ønsker Solón en afgift, der vil overføre 0,01 procent af alle internationale finans-transaktioner til en international fond til støtte for udviklingslande.

En sådan fond kan så finansiere foranstaltninger til at reducere kulstofudledninger og skovrydning i udviklingslandene.

Robin Hood-skatten

Sammen med en række andre danske organisationer står IBIS bag den danske udgave af den verdensomspændende Robin Hood Kampagne.

Kampagnen går kort sagt ud på, at der skal pålægges en skat på 0,05 procent på alle finansielle transaktioner.

Hvis det lykkes at implementere skatten på globalt plan, kan den indbringe helt op til 3.500 milliarder kroner årligt. Disse penge kan dels bruges til at bekæmpe klimaforandringer og fattigdom i udviklingslandene, dels til at sikre velfærdssystemerne i de vestlige lande.

Samtidig kan skatten forhåbentligt også lægge en dæmper på de værste korttids spekulationer på finansmarkederne, som var en af de direkte årsager til den nuværende finanskrise.

Ved at blive moderne

Selv om forslaget møder modstand i blandt andet banksektoren, får skatten flere og flere tilhængere.

Lande som Frankrig og Tyskland har sat emnet på dagsordenen i G20 og Europa-Parlamentet har foreslået, at hvis ikke man kan få hele verden med, bør Europa indføre skatten alene. Af udviklingslandene er Bolivia et af de første, som har meldt sig ind i debatten og ønsket om en skat på 0,01 procents, imod Robin Hood-kampagnens 0,05 procent, kan tydes som et ønske om at opnå en international aftale så hurtigt som muligt.

Mange lande har allerede en lignende afgift, men de har ikke love, der siger, at en del af beløbet skal gå til udviklingsstøtte og bekæmpelse af klimaforandringer.