"Krisen består ikke i presset fra mennesker i nød...

11. sep 2015
Af
Mette Müller, forkvinde IBIS

...Krisen opstår, hvis det bliver i orden at betvivle de værdier om humanisme og menneskerettigheder, som vores samfund bygger på."

I disse dage vandrer mennesker på flugt gennem Europa i et antal, der vækker frygt og modstand men heldigvis samtidig får mennesker i tusindvis til at udvise stor menneskelig omsorg og civil courage.
Nogle spørger, om vi har råd til at hjælpe disse mennesker. Om vi kan håndtere så mange flygtninge på en gang. Svaret er: selvfølgelig kan vi det. Det kan vi, og det skal vi.

I dag bruger flygtninge omkring 7,5 milliarder kroner om året på at komme til Europa, mens de europæiske lande bruger det samme beløb på at holde dem ude. Siden 2000 har EU-landene tilsammen brugt omkring 80 milliarder kroner på deportationer.
De penge kan og bør vi i stedet bruge på at hjælpe mennesker i nød.

Regeringen må droppe sin planlagte nedskæring i udviklingsbistanden. Regeringen planlægger en massiv nedskæring i bistanden, der ellers er med til at reducere ulighed og fattigdom og dermed give mennesker mulighed for at leve et tåleligt liv i deres hjemlande. Nedskæringsplanerne kommer samtidig med et akut behov for at hjælpe flygtningene og kommer samtidig med, at statsminister Lars Løkke Rasmussen og resten af verdens ledere skal mødes i New York for at vedtage nye ambitiøse udviklingsmål om blandt andet udryddelse af fattigdom. Det hænger slet ikke sammen.

"Lad os blive inspireret af de mennesker, der yder støtte og omsorg til mennesker på flugt."

Danmark må øge den humanitære hjælp til mennesker på flugt fra krig og forfølgelse. Samtidig må vi fastholde den langsigtede bistand, der afhjælper ulighed og fattigdom og styrker menneskerettigheder og demokrati.

Langsigtet bistand er nødvendig for at håndtere klimaforandringer og til at uddanne folk, så de kan få et job og bygge en fremtid. Bistand kan fremme uddannelse, sundhed, menneskerettigheder og demokrati, som er afgørende for at give mennesker et værdigt liv i deres eget land. Bistand er nødvendig for at skabe samfund, der kan håndtere kriser eller epidemier. For nyligt viste ebola-epidemien i Vestafrika, at det er meget dyrere og menneskeligt mere omkostningsfuldt at håndtere en humanitær krise, end hvis vi havde investeret i opbygningen af et sundhedsvæsen, der kunne have forebygget epidemien.

Når EU-borgerne bruger omkring 170 milliarder kroner på foder til deres kæledyr, så har vi også råd – og pligt – til at hjælpe mennesker i nød.

Folk kalder den nuværende flygtningestrøm "en krise for Europa". Men krisen består ikke i presset fra mennesker i nød. Krisen opstår, hvis det bliver i orden at betvivle de værdier om humanisme og menneskerettigheder, som vores land og samfund bygger på.

Lad os stå sammen og forhindre, at det sker.
Lad os blive inspireret af de mange almindelige mennesker på tværs af Europa, der yder støtte og omsorg til mennesker på flugt, og af de lande, der uden tøven har åbnet deres døre for mennesker i nød.
Og lad os opfordre vores ledere til at gøre det samme. Danmark må øge støtten til mennesker i nød og fastholde en stærk langsigtet bistand.

Vil du være med?

  • Vi opfordrer dig til at skrive under på protesten mod de massive nedskæringer i u-landsbistanden. Sig fra på www.stopudanskheden.nu
  • Vi opfordrer dig til at gå med i ”Folkevandring for en ordentlig behandling af flygtninge” i København den 6. oktober. Læs mere og tilmeld dig
  • Vil du hjælpe de mange nødstedte mennesker, der lige nu er på flugt i Syriens nabolande, kan du gøre det via Oxfam