”Jeg er simpelthen så forarget over pensionsselskaberne”

14. dec 2020
Af
Rikke Hovn Poulsen

Afsløringen af, at danskernes pensionspenge går til våben i Yemen-krigen, har fået medicinstuderende Klara Brydensholt op af stolen. For det vil hun ikke være med til.

Klara Brydensholt, 24 år, medicinstuderende, Aarhus

Hvordan opdagede du kampagnen?

”Jeg så et opslag på Instagram, mens jeg var i klinik på hospitalet, og jeg blev mega forarget, da jeg fandt ud af, at Lægernes Pension er på listen. Så jeg skyndte mig at vise det til alle mine medstuderende. Og da jeg kom hjem, ringede jeg til min mor og mine bedsteforældre. 

De andre blev lige så vrede som mig. Mine bedsteforældre føler sig fanget – de kan jo ikke bare lige skifte pensionsselskab nu. I princippet kunne jeg selv gøre det – men hvor skal jeg gå hen? Stort set alle selskaberne er jo med på listen! Så da jeg kom hjem til kollegiet, blev jeg enig med nogle af mine medstuderende om at samle underskrifter ind – så gør vi da i det mindste noget. Vi ved jo, at der er mange i vores netværk, der har samme pensionsselskab som os.”

Hvad er det, der gør dig så forarget?

”Det er hele princippet om, at jeg betaler til noget, som jeg er inderligt imod. Nogle vil nok tænke, at jeg er en naiv studerende, som bare regner med, at alt er okay. Men jeg har været inde på pensionsselskabets hjemmeside, og de skriver rigtig meget om ansvarlighed, og det lyder jo godt og troværdigt. Og når jeg så finder ud af, at mine penge bliver investeret i en krig, der er så forfærdelig, og som jeg er så meget imod… så føler jeg mig simpelthen snydt! Jeg kan ikke forstå, at de fra pensionsselskabets side kan tænke, at det her er okay. Det er jo mine penge, de investerer, og jeg har virkelig ikke lyst til at bidrage til den største humanitære krise i verden lige nu!”

Hvad vil du så gøre nu?

”Jeg har tænkt mig at dele Oxfam IBIS’ underskriftindsamling med alle, jeg kender, både på sociale medier og i forbindelse med mit studie og arbejde. Det her skal folk kende til!

Derudover planlægger jeg sammen med en veninde at skrive et brev til vores pensionsselskab for at vise vores frustration mere direkte. Vi medicinstuderende er jo deres fremtidige medlemsgrundlag, så jeg håber, at det vil gøre indtryk hos dem.” 

Hvorfor er det de medicinstuderendes ansvar at forhindre våbensalg til Yemen-krigen?

”Tænk nu, hvis det var Danmark, der var i en dyb humanitær krise, og Yemens folk blev ved med at poste penge i den. Så ville vi helt sikkert kigge skævt til dem og have svært ved at forstå, hvordan de kunne gøre det. Fra menneske til menneske har vi et ansvar over for hinanden, der går langt ud over de grænser, som nogle statsledere engang har sat. 

Som pensionskunde er jeg passivt med til at støtte en krise, der påvirker millioner af liv lige nu.  Derfor har jeg – og alle andre – en etisk forpligtelse til at tage stilling og sige fra.”

Du kan skrive under på Oxfam IBIS' brev til pensionsselskaberne her