Forside / Nyheder / Fra slaveri til frihed og selvstyre
Artikel

Fra slaveri til frihed og selvstyre

18.03.2019

Af Mette Mølgaard

charagua-distriktet-i-bolivia-foto-mette-moelgaard-680x453.jpg
Foto : Mette Mølgaard

Efter en lang frihedskamp opnåede guarani-folket i Bolivia som det første oprindelige folk i landet selvstyre i 2017. Det skete efter mangeårig støtte fra Oxfam Danmark.

Fakta

  • Charagua er den største kommune i Bolivia (74.000 km2) 34.000 indbyggere. 70 procent af befolkningen tilhører guaraní-folket

  • The Center for Research and Promotion of Farmers (CIPCA) er en boliviansk NGO, der i mere end 30 år har arbejdet med landbrugsudvikling og bønders rettigheder i Bolivia.  I dag er fokus på oprindelige folk og deres muligheder for økonomisk udvikling og politisk deltagelse.

  • CIPCA og Oxfam Danmark arbejder især sammen om at støtte de oprindelige folk i deres kamp for land, indflydelse, god uddannelse og økonomiske muligheder.

  • IBIS har i mange år støttet guarani-folket. Først i deres kamp for frihed og adgang til jord. Siden med at give børnene en god skolegang og senest med etableringen af et egentligt selvstyre. I dag støtter Oxfam Danmark og CIPCA guaraní-folket i, hvordan de bedst administrerer og udvikler deres områder.

Guarani’erne i er ét af Bolivias oprindelige folk, som indtil for bare ti år siden levede som fæstebønder på områdets herregårde. I generationer var de udstødt af samfundet, og de havde ingen rettigheder men blev købt og solgt som en del af de lokale plantager.

”Selv da vi på papiret var blevet frie, var vi marginaliseret som folk. Vi blev forfulgt, og vi levede i fattigdom og frygt. Vi kunne ikke blive en del af samfundet og heller ikke få ret til vores egen jord.”

Det siger 40-årige Delcy Medina Carillo, som bor i landsbyen Parapitiguasu med sin mand og seks børn. I 2016 blev hun valgt som den øverste leder i sit lokalsamfund, og i dag er hun en del af den nye lokalregering. Det politiske arbejde tager det meste af hendes tid, og derfor må hendes mand nu påtage sig de huslige pligter, som traditionelt bliver betragtet som kvindens opgaver.
”Jeg er glad for, at jeg har fået muligheden for at være del af det, som vi har kæmpet så hårdt for. Jeg er stolt,” siger Delcy.

50 års frihedskamp

I mere end 50 år har Oxfam Danmark gennem den lokale samarbejdsorganisation CIPCA støttet guarani-folket i deres kamp for frihed, og i 2017 kulminerede det med, at de som det første oprindelige folk i Bolivia opnåede selvstyre. Selvstyret består af en kollektiv forsamling, en lovgivende forsamling og en udøvende forsamling. Medlemmerne repræsenterer de forskellige lokalsamfund i Charagua, som i alt huser 34.000 indbyggere.

Det har været en lang kamp for guarani-folket at opnå selvstyre. De etablerede deres forsamling i 1987 med det formål at opnå selvstyre og selvbestemmelse over deres territorium og ikke mindst deres naturressourcer, som var frataget dem i generationer. I 2009 begyndte selvstyreprocessen, og i 2017 blev det første selvstyre med oprindelige folk i Bolivia indsat.

”Selvstyret er vigtigt for os, fordi det er i overensstemmelse med vores normer. Det betyder, at folket har magten. Før var der ingen gennemsigtighed, men nu forklarer vi alt, vi foretager os, til lokalsamfundene, så de ved, hvad der foregår,” siger Delcy. Selvstyret kan regere helt frit, hvordan de organiserer deres samfund, deres økonomi, deres naturressourcer og udvikler deres kultur. Og de kan gøre det ud fra deres egne værdier og verdenssyn, som er baseret på et harmonisk forhold til naturen.

Nu skal selvstyret blive en succes

Oxfam Danmark støtter fortsat guarani-folket for at sikre, at selvstyret bliver en succes. Den lokale samarbejdspartner CIPCA yder teknisk støtte og tilbyder, at selvstyrets medlemmer kan afholde deres møder i deres lokaler. Og så dækker de udgifterne, når medlemmerne mødes.

”Guaraní-folket, deres sprog og vaner har længe været undertrykt. Nu har de deres egen regering, hvor de kan realisere deres livsfilosofi og selv definere, hvordan de vil leve. Jeg har store forhåbninger til, hvad det vil betyde for disse mennesker,” siger Miguel Suárez fra CIPCA. Han tilføjer: ”Det er ikke længere blot en drøm, det sker virkelig.”

En stor del af Charagua består af fredet natur, og indbyggerne er blandt andet begejstrede for, at de nu kan forsvare den natur og undgå, at regeringen udnytter den til skovdrift eller landbrug eller til udvinding af olie eller gas.
”Der er stadig olieselskaber, der trænger ind i vores områder, og det er en kamp at passe på naturen. Men nu har vi loven på vores side,” siger Delcy.

    Selvstyrets kvinder

    Nelly Moza Romero, 38 år, præsident for det lovgivende organ

    nelly-moza-romero-praesident-for-det-lovgivende-organ-i-guarani-selvstyret-bolivia-foto-mette-moelgaard-680x453.jpg

    ”Det er svært at være den første ledelse i selvstyret. Der er ingen modeller at følge, så vi skal finde ud af alt for første gang.

    For mig er det helt afgørende, at kvinder er blevet en del af ledelsen, fordi vi dermed kan vise, at vi som kvinder er andet og mere end mødre, som bare gør rent, laver mad og passer vores børn.

    Min rolle som præsident er at repræsentere forsamlingen og sikre mig, at alle beslutninger træffes i enighed. Det var et øjeblik fyldt med glæde, da jeg blev valgt ind. Det gør mig stolt, at mit folk har tiltro til mig og mener, at jeg kan lede og repræsentere dem på god vis.

    Delcy Medina Carrillo, 40 år, medlem af det udøvende organ

    delcy-medina-carrillo-40-aar-medlem-af-det-udoevende-organ-i-guarani-selvstyret-bolivia-foto-mette-moelgaard-680x453.jpg

    ”I begyndelsen følte jeg mig usikker over min rolle her, fordi jeg ikke har nogen erfaring med den slags arbejde. Jeg var ved at opgive, men blev enig med mig selv om, at jeg godt kan dette her. Jeg kommer ikke til at lære det hele i dag, men jeg lærer nyt hele tiden.

    Jeg er taknemmelig for tilliden og glad for, at jeg har fået muligheden for at få indflydelse. Jeg er også fantastisk stolt. Jeg havde aldrig troet, jeg ville være den første kvinde, som fik den her post.