Forside / Nyheder / Formandens beretning 2017: Et skelsættende år for Oxfam Danmark
Artikel

Formandens beretning 2017: Et skelsættende år for Oxfam Danmark

22.08.2017

Af Christian Damholt, formand for Oxfam Danmark

oxfam-ibis-generalforsamling-2016-foto-bertil-suadicani-24680x453.jpg
Foto : Bertil Suadicani

Verden er under forandring. De seneste år har vi set en række fremskridt på globalt plan – mange millioner mennesker har løftet sig ud af absolut fattigdom, og alle verdens lande er blevet enige om 17 verdensmål, de vil forfølge, og som er rettesnor for en mere bæredygtig verden. Det hele er dog ikke lutter fremskridt. Desværre. Uligheden i de enkelte lande vokser – mange steder eksplosivt – og medfører ustabilitet og uretfærdighed. Samtidig vokser antallet af flygtninge og migranter, der er tvunget fra deres hjem på grund af konflikt, klimaforandringer eller dyb nød og fattigdom. I Oxfam Danmark arbejder vi hver dag for at bidrage til at løse udfordringerne i en foranderlig tid.

Også Oxfam Danmark selv er under forandring, og det år, der netop er gået, har på mange måder været skelsættende og definerende for det nye Oxfam Danmark:

  • Vi har opnået et nyt og større partnerskab med DANIDA på 460 millioner kroner over fire år – et partnerskab, som blandt andet giver Oxfam Danmark en rolle inden for det humanitære arbejde. Det er første gang vi er humanitær partner for Danida, og det er en ny vigtig opgave, som vi glæder os til at tage på os.

  • Vi har udvidet vores arbejde i Vestafrika og har nu aktiviteter i flere lande i regionen.

  • Vi er blevet en del af det Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram og har dermed for første gang projektaktiviteter i Mellemøsten og Nordafrika.

  • Vi har fået ny generalsekretær og nyt formandskab for Oxfam Danmark. I april 2017 tog Mie Roesdahl over som generalsekretær efter to årtier med Vagn Berthelsen ved roret, og Mette Müller overlod formandsposten til det nye formandskab, der består af Merete Høgh Jeppesen og undertegnede.

  • Og så har vi haft vores første hele år som medlem af Oxfam.

Hvad har det betydet, at vi nu er en del af Oxfam?

Det er ikke uden udfordringer at blive en del af en stor familie af organisationer. Det kræver omstilling til nye beslutningsprocesser og nye samarbejder internt og eksternt. Trods de udfordringer, der ligger heri, har medarbejderne klaret det eksemplarisk, og vores organisation har nu det fundament, der gør, at vi de kommende år kan levere stærkere resultater end nogensinde før.

Allerede efter det første år kan vi se, hvor meget mere vi kan forandre og forbedre som del af Oxfam, og hvordan Oxfams arbejde bliver bedre med Oxfam Danmark ombord.
Et par eksempler:

  • Oxfams mangeårige tilstedeværelse i Mellemøsten var grundlaget for, at Oxfam Danmark blev tilbudt at blive en del af det Dansk-Arabisk Partnerskabs Program. Nu har vi fem år og 175 millioner kroner til at skabe job og fremtidsmuligheder for unge i fire lande i Mellemøsten og Nordafrika. Det batter!

  • Det er på grund af Oxfams størrelse og tyngde, at vores budskaber om skattely og kapitalflugt blev leveret til nogle af de mest magtfulde mennesker i verden, da Oxfams direktør Winnie Byanyima for nylig var inviteret til at tale ved G7 topmødet. Også i EU har budskaberne haft genklang, og før sommerferien fik vi et brev fra EU-kommissionens formand, Jean Claude Juncker, der takkede for ”jeres bidrag til at bekæmpe skatteunddragelse og skattesnyd.”

  • Det er som del af Oxfam, at vi har styrket arbejdet med at bekæmpe vold mod kvinder i Latinamerika og Afrika. Vores store program FLOW understøttes nu af Oxfams politiske kampagne ENOUGH så vi tilsammen både oplyser om vold mod kvinder, skaber politisk pres for at ændre vigtige love og regler, og hjælper og beskytter de unge mødre og piger, der er ofre for vold.

  • Det er desuden sammen med Oxfam, at vi kan fastholde vores fokus på Latinamerika, regionens ekstreme ulighed og oprindelige folks problemer og rettigheder. Jeg besøgte selv Nicaragua i januar og så, hvordan Oxfam Danmark hjalp børnearbejdere væk fra en hverdag på en sundhedsskadelig skraldeplads og i stedet fik dem i gang med en uddannelse. Jeg så også, hvordan opbygningen af et kooperativ hjalp kaffebønder til at tilpasse sig klimaforandringer og opnå fair priser.

Uddannelse er helt central

Med alt, hvad der sker i verden, er Oxfam Danmarks overbevisning om, at uddannelse er vejen til udvikling, kun blevet stærkere. Kvalitetsuddannelse var ikke et selvstændigt tema for Oxfam, da vi trådte ind, så vi vidste fra begyndelsen, at det er vores opgave og udfordring at øge hele organisationens fokus på vigtigheden af uddannelse.

Med generalforsamlingens mandat har vi haft stort fokus på denne opgave, og allerede i dag kan vi sige, at de første store skridt er taget.
Oxfam er nu via en af vores kolleger her fra Oxfam Danmark repræsenteret i bestyrelsen for to af de vigtigste internationale organisationer på uddannelsesområdet, Global Campaign for Education og Global Partnership for Education.
Og uddannelse er nu i kraft af Oxfam Danmarks fokus og viden om uddannelse på vej til at blive en etableret del af Oxfams nødhjælpsarbejde, så eksempelvis mennesker på flugt eller ofre for en katastrofe tilbydes mad, vand og tag over hovedet, og også en form for undervisning som senere kan blive til egentlig skolegang. På den måde hjælper vi mennesker via en sammenhængende og langsigtet indsats, der både redder liv og lægger grunden for en bedre fremtid. Første indsats er i Sydsudan, og hjælpen er også på vej for de sydsudanesiske flygtninge i Uganda og til ofrene for mudderskredet i Sierra Leone.

Ud over uddannelse og ulighed vil Oxfam Danmark i fremtiden have et nyt indsatsområde, som vi lige nu er ved at bygge op. Fredsopbygning, rettigheder og inklusion. Milliarder af mennesker lever i dag i konfliktramte lande, hvor gamle skel, diskrimination og ulighed ofte fører til vold. Oxfam Danmark vil bekæmpe årsagerne til konflikt og støtte de tiltag og systemer, der muliggør legitim og varig fred på både lokalt, nationalt og internationalt niveau.

Alt sammen på grund af dig

Alt arbejdet og den forskel Oxfam Danmark gør og vil gøre, kan kun ske på grund af opbakningen fra alle jer, der som medlemmer og støttemedlemmer giver en uvurderlig støtte til arbejdet. Tusind tak!

Og også stor tak til Oxfam Danmarks frivillige, som igen i år har leveret en kæmpe indsats for at udbrede budskaberne og styrke bevægelsen af mennesker, der ikke vil finde sig i fattigdom. De frivillige har blandt andet skabt opmærksomhed omkring de globale problemer med manglende ligestilling, omkring multinationale selskabers skatteunddragelse og omkring den kolossale ulighed og uretfærdighed i en verden, hvor otte mænd ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning. Og så har de stablet en ny og innovativ spanskskole på benene, hvor sprogundervisning og oplysning om Latinamerika flettes sammen på fineste vis, og folk møder op i hobetal. Rigtig flot gået!

Som jeg nævnte i begyndelsen har det forgange år været fyldt af forandringer og på mange måder skelsættende. Man kan blive helt forpustet, og derfor er det vigtigere end nogensinde, at vi har nogle klare værdier, vi bevæger os frem efter, ‘If you don’t stand for something, you’ll fall for anything’, som man siger. Oxfam Danmark ved heldigvis ganske tydeligt, hvem vi er. En stærkt forankret medlemsorganisation, der arbejder for en verden, hvor alle har lige adgang til uddannelse, indflydelse og ressourcer.