Forbilledet i kampen mod minevirksomheder i Guatemala

15. nov 2017
Af
Bertil Suadicani

De startede deres egen kamp mod den lokale minevirksomhed i Guatemala. Aktivistgruppen La Puya, der bliver støttet af Oxfam IBIS, er nu blevet ledestjernen for andre, der kæmper for deres rettigheder.

”Det er hårdt at lade dem slå mig uden at slå igen,” siger José Angel, familiefar på 52 år, med meget rolig stemme. Han er en af de 10 mænd og kvinder, der denne dag udgør La Puyas fredelige blokade af vejen op til guldminen, der bærer tilnavnet ”El Tambor”, trommen.

José Angel og de andre beboere ved San José del Golfo i det sydøstlige Guatemala har i over fem år forhindret et stort canadisk og sidenhen amerikansk mineselskab i at udvinde guldet i den lokale jord. Borgerne har ret til at blive spurgt og inddraget, før en mine bliver anlagt. Den ret har de selv måttet kræve ved fysisk at stille sig i vejen for store, brølende maskiner og bevæbnede sikkerhedsvagter. Hver dag siden foråret 2012.

De fredelige midler har indtil videre sejret. I 2016 fik mineselskabet frataget sin minelicens af Guatemalas højesteret med begrundelsen, at de lokale borgere ikke var blevet inddraget, inden man etablerede minen. Nu står borgerne her for at sikre, at den beslutning bliver overholdt.
”Virksomhederne fortalte aldrig sandheden. De fortalte ikke engang, at det faktisk var en mine, de var ved at etablere, men bildte os ind, at de ville investere i landbrug og skabe lokale job," siger José Angel og forklarer dermed også, hvorfor indbyggerne ikke helt tør opløse vejblokaden.

La Puya

La Puya er navnet på en af Guatemalas mest succesfulde folkelige og fredelige protester imod mineindustrien – en industri, der ikke altid spiller efter reglerne og i værste fald bruger vold og forurener omgivelserne. Navnet er en henvisning til et træ i regionen, der med sine torne er både modstandsdygtigt og hårdført.

Oxfam IBIS har støttet bevægelsen La Puya og indbyggerne i San Rafael Las Flores siden 2014.

Støtte til borgere, der vil kræve deres ret over for minevirksomheder, er en vigtig del af Oxfam IBIS’ arbejde i Latinamerika.

Kend og kræv din ret

Borgerne i bevægelsen La Puya er i kraft af deres kamp og sejr blevet helte for mange andre lokalsamfund over hele Latinamerika. Men egentlig er de ganske almindelige mænd og kvinder. Landmænd, lærere og håndværkere, som har været nødt til at tage kampen op mod store selskaber, rige mineejere og en småkorrupt politistyrke.

I sådanne situationer er det altafgørende, at borgere kender deres rettigheder og ved, hvordan de kan forsvare dem. Blandt andet skal de vide, hvordan de organiserer sig, og hvor man går hen for at få juridisk bistand. Det er netop den type hjælp, Oxfam IBIS har givet La Puya og andre, hvis rettigheder er truet på grund af udvindingsindustri. Det og så bevidstheden om, hvad man kan, når man står sammen.

Aktivisterne i La Puya er blevet skudt med hårde gummikugler, og mange er blevet fængslet. Tre aktivister sidder stadig bag tremmer. En af de mest aktive i gruppen blev kørt ned og dræbt. Alligevel har de stået fast og stået sammen. Vejblokaden har bestået af alt fra et par håndfulde til flere hundrede mennesker, men altid fredelig og ofte med kvinder, børn og ældre blandt de forreste.

De borgere, der deltager i vejblokaden, tager hver to måneder ud af kalenderen om året, hvilket går ud over indtægter og familieliv. Men andre fra La Puya kommer med mad og hjælper med penge, når der er behov. Kirkeklokken er blevet landsbyens alarm. Mænd, kvinder og børn kommer strømmende til fods, i bil og på cykel hen over markerne, når den ringer – som da politiet en sen nattetime ville rydde vejblokaden. På kort tid samlede klokken næsten 1.000 mennesker, og politiet måtte vende om.
”Folket havde sejret,” fortæller José Angel med et smil.

Fællesskabet sejrer

Det stærke sammenhold er hjørnestenen i La Puyas succes og afgørende for, at minen lige nu står stille. For til sidst trak myndighederne minetilladelsen tilbage, og for en tid er truslerne og overfaldene stoppet. I La Puya er beboerne stolte over det, de har udrettet.

”Kampen mod minen er en kamp for vores liv. Minedriften ødelægger vores vand og forurener vores jord. Vi er ikke imod udvikling, men vi så lastbiler køre ud med guld for millioner, mens vi blev truet på vores liv og eksistens,” siger José Angel.
”Jeg er glad for at have været en del af kampen – for mit og andres liv,” slutter han.