Forside / Nyheder / Folk er nødt til at opdage, hvad de er en del af
Artikel

Folk er nødt til at opdage, hvad de er en del af

10.09.2020

Af Malene Aadal Bo

asanda-talking-on-mic680x453.jpg
Foto : Privat

Asanda Ngoasheng er feminist og aktivist og har gjort det til sin mission at stille ubehagelige spørgsmål – ikke mindst til alle de mennesker, der egentlig ønsker andre det godt, men som i det daglige alligevel bidrager til de systemer og strukturer, der undertrykker.

”Jeg beskriver tit mig selv som én, der rusker op i tingene. Hele tiden bekæmper jeg status quo og tvinger folk til at tænke over, hvad det er, de er en del af,” siger Asanda Ngoasheng på en telefon fra sit hjem i Sydafrika. Hun er feminist og forfatter og anerkendt forsker i emner som ulighed og diversitet.

Hendes mission er at bekæmpe de strukturer, der undertrykker millioner af mennesker og fastholder en verden fyldt med uretfærdighed. For verden af i dag er et hårdt sted for kvinder. Et hårdt sted for sorte eller folk med minoritetsbaggrund eller handicap eller en seksualitet, der falder uden for normen. Den er et hårdt sted for dem uden penge og indflydelse og uden magt, fastslår hun. Og tilføjer:

"Heldigvis er verden også et sted, hvor flertallet faktisk ønsker det anderledes. Hvis bare flere af disse mennesker ville opdage, at de lige nu snarere bidrager til status quo end til at lave verden om, så ville vi for alvor kunne rykke noget,” siger Asanda Ngoasheng.

Splinten i øjet

For år tilbage opdagede Asanda Ngoasheng, at en væsentlig barriere for positiv forandring i verden er den splint, der sidder i øjet på verdens rare mennesker – dem, som har privilegierne uden at være rigtig klar over det, som ønsker det bedste for andre, men alligevel ubevidst fastholder andre i undertrykkelse.

’Jeg undertrykker da ikke nogen,’ lyder det ofte fra folk, der støder ind i Asanda Ngoasheng. De provokeres, forundres og afviser tanken. En sjælden gang har de ret, indrømmer Asanda Ngoasheng, men langt de fleste bidrager i hverdagen med ytringer og handlinger, som er med til at fastholde rige over fattige, hvide over farvede, mænd over kvinder, heteroseksuelle over homoseksuelle og nord over syd i det globale hierarki.

”Alle de strukturelle uligheder og uretfærdigheder findes, fordi vi støtter dem og bidrager til dem. Ofte ubevidst og på måder, som vi tror, er uden betydning. Og ofte i de situationer, hvor vi netop prøver at gøre noget godt."

”Her, hvor jeg bor i Sydafrika, findes der eksempelvis godhjertede mennesker fra den hvide overklasse, som giver stipendier til fattige sorte børn, så de kan komme til at læse på de gode skoler. Er det forkert? Det er en gavmild handling, men i stedet for at forbedre verden cementerer det hierarkiet mellem den, der har og kan, og den, der ydmygt må håbe på en almisse.”

Hvem diskriminerer du?

En del af Asandas arbejde er at skabe denne erkendelse og tvinge folk til at opdage, hvilken rolle de spiller; hvem de undertrykker eller undertrykkes af, hvem de ser ned på eller føler sig diskrimineret af. Når man er klar over det, kan man nemlig begynde at lave det om.

"Vi er nødt til at holde op med at tænke på os selv som værende bedre end andre og erkende, at vi alle er en del af problemet såvel som løsningen,” siger Asanda Ngoasheng.

Hun indrømmer, at det er en svær ting, hun kræver af sine medmennesker. For systemerne er indpodet i os, fra vi er ganske små, og vi er opdraget til at acceptere dem i en grad, så vi har svært ved at forestille os, at verden kan se anderledes ud. Men selvfølgelig kan den det.

”Strukturerne er lavet af mennesker, og mennesker kan lave dem om. Det er ikke så længe siden, at det at være sort kvinde i Sydafrika og være så fuld af meninger, som jeg er, ville være det samme som at bede om at blive fængslet eller slået ihjel," siger Asanda. "Vi kan skabe den verden, vi ønsker. Men det kræver, at vi er bevidste om den rolle, vi hver især spiller i det store system.”

Vil du høre mere?

I efteråret sætter Oxfam Danmark fokus på ”Kvinder, der forandrer verden” og inviterer blandt andet nogle af verdens mest betydningsfulde kvinder til at tale ved en foredragsturné, som drager landet rundt fra september.

Til september kommer Asanda Ngoasheng, som er interviewet her. Feminist, forsker og diversitetstræner. Hun vil blandt andet hjælpe os til at få øje på, hvilken rolle vi selv spiller i det store system af undertrykte og undertrykkere.

Til oktober kommer Taily Terena fra Brasilien og sætter fokus på, hvordan kampen for kvinder, indfødte befolkninger og planeten hænger uløseligt sammen og skal være i centrum, hvis vi ønsker en verden med mindre ulighed.

Til november får vi besøg af Aluel Atem fra Sydsudan. Hun er udviklingsøkonom og underviser i fred og konfliktløsning og har konkrete anbefalinger til, hvordan vi kan skabe et bedre fundament for fred i nogle af verdens konflikthærgede områder.

Se mere på www.oxfam.dk/arrangementer