Læreren vidste intet

12. sep 2011
Af
Emilie Tranholm Larsen

Jublende børn, dansende røde æbler og konfetti i uendelige mængder gjorde en tilfældig regnvejrsmandag uforglemmelig for lærer Mette Bache, da hun pludselig blev hyldet for sin daglige indsats for eleverne. Mettes magiske mandag blev til en lille film, der har til formål at hylde alle andre lærere som hende.

Lærer Mette Bache fra Skolen ved Søerne er ufrivilligt blevet hovedperson i en film, der skal skabe opmærksomhed omkring kampagnen ”Lærerens Dag” den 5. oktober. Hun fortæller her IBIS om oplevelsen:

”Jeg havde overhovedet ikke fattet mistanke om, at der skulle foregå noget særligt den mandag morgen. Det var jo bare en mandag i regnvejr, hvor jeg kom cyklende i min sorte regnjakke og gummisko,” siger hun. Mette mødte på vej til arbejde flere personer klædt ud som æbler, men hun troede ikke, at det havde noget med hende at gøre.


”Da jeg så det første æble stå med skiltet, hvor der stod ’Godmorgen Mette’, tænkte jeg, at det overhovedet ikke havde noget med mig at gøre. Der er så mange, der hedder Mette,” forklarer filmens hovedperson.

Men da de dansende og smilende æbler blev ved med at dukke op på gadehjørnerne, blev den 41-årige lærer dog en anelse mistænksom, men forsøgte at lade som ingenting.

”Jeg syntes simpelthen, at det var for mærkeligt, at der både var en, der fulgte efter mig med et kamera og så de æbler. Jeg tænkte, ’hvad handler det her om?’”.

Troede hun skulle til morgensang

Da Mette nåede frem til skolen, spurgte hun sine kolleger, om de også havde haft en mærkelig morgen, men de svarede bare nej og lod som ingenting, selvom de alle var en del af ’komplottet’.

Mette åbnede døren til aulaen i den tro, at hun skulle synge morgensang, men konfetti, balloner og hele skolens jubel og begejstring ramte hende i stedet. Det var så overvældende, at hun nærmest gik i chok. Heldigvis tog et par af hendes kolleger billeder, så hun efterfølgende kunne se, hvad der egentlig var foregået.

Nu er Mette stolt af filmen, som, hun mener, giver en god følelse i maven. Den er med til at sætte positivt fokus på lærernes vigtige arbejde overalt, og så er det en fantastisk historie at fortælle videre, forklarer hun.

Verdens bedste

Hvorfor det lige blev Mette, der blev hyldet på så fornem manér, mener hun selv, har noget med logistik og hendes cykeltur at gøre. Forældrene på skolen, hvor Mette arbejder, har dog en anden holdning.

”De mener jo, det er fordi, jeg er Danmarks bedste lærer,” siger hun forsigtigt.

Ekstra hjælpsom mand

Bagefter har det været imponerende at finde ud af, hvor mange mennesker, der har stået bag filmen. Produktionsselskabet har haft fat i Mettes mand, hendes kolleger og veninder for blandt andet at få oplyst Mettes nøjagtige rute til skolen.
Når hun ser tilbage, syntes Mette da også, at hendes mand var meget ivrig efter at få lappet hendes cykel, da den punkterede en uge op til, at filmen skulle optages.

”Han var meget opmærksom på, at min cykel skulle ordnes og ville meget gerne hjælpe med at få det gjort i en fart,” siger Mette.

Veninderne var også involverede og helt frem til morgenen, hvor det skulle ske, var de meget i tvivl om, hvordan Mette ville reagere. Skulle de fortælle hende, at der kom til at ske noget særligt, for at forberede hende en smule? Men de valgte at holde det hemmeligt, og Mette kan godt forstå hvorfor.

”Filmen er jo blevet rigtig god, fordi jeg netop ikke vidste noget,” siger hun.

 

Lærerens dag:
Over hele verdenen bliver lærere fejret den 5. oktober for den kæmpe indsats, de gør for deres elever hver dag.
Herhjemme er det IBIS og Danmarks Lærerforening, der står for kampagnen.
Dagen blev stiftet af UNESCO i 1994 og er en international mærkedag, der bliver fejret i over 100 lande.
Den fejres forskelligt i flere lande. Blandt andet med fodboldturneringer, debatarrangementer, koncerter, teaterstykker og prisuddelinger. Lærerens Dag er med til at sætte fokus på, at uddannelse er en ret, alle mennesker har.

Læs mere om kampagnen her