Forside / Nyheder / EU lader endnu engang skattely af krogen
Artikel

EU lader endnu engang skattely af krogen

18.02.2020

I dag har finansminister Nicolai Wammen sammen med EU’s øvrige finansministre tilføjet Panama, Caymanøerne og Seychellerne til EU’s skattelyliste. Samtidig har de fjernet Bahamas, Bermuda og De Britiske Jomfruøer.

Kristian Weise, Oxfam Danmarks Generalsekretær, udtaler:

“Vi er glade for, at Caymanøerne, Panama og Seychellerne er blevet tilføjet til skattelylisten. Men listen er stadig mangelfuld: EU’s regeringer har ladet Bahamas, Bermuda og De Britiske Jomfruøer af krogen, til trods for at de er nogle af verdens værste skattely.

Det er chokerende at store skattely som Bermuda og Bahamas nu effektivt er hvidvasket af EU. Det er en åbenlyst grotesk situation at have en skattelyliste, hvor Botswana er på observationslisten, mens Bermuda ikke er det. ”

”Troværdigheden af sortlistningen undermineres yderligere af, at EU’s egne skattely på forhånd er undtaget listen til trods for at flere af dem ikke lever op til de kriterier, som EU holder verdens øvrige lande op imod.”

”Danmark bør arbejde benhårdt for at få styrket sortlistens kriterier, sådan som finansminister Nicolai Wammen tidligere har talt for. EU bør samtidig arbejde for en ambitiøs og effektiv global mindstesats for selskabsskatten i de igangværende globale forhandlinger. Skattely frarøver Danmark og verdens udviklingslande de skatteindtægter, som ellers vil kunne styrke hospitaler, skoler og anden livsvigtig offentlig service. Almindelige mennesker over hele verden, og især kvinder, taber, når EU lader skattely af krogen”

“Nu bliver det spændende at se, hvordan danske pensionskasser og Investeringsfonden for Udviklingslandene (IFU) forholder sig til EU’s opdaterede liste, da de i deres skattepolitikker har lovet at undgå investeringer i lande på EU’s sortliste. Vil de for eksempel helt holde op med at investere gennem Caymanøerne, nu da de er sortlistet?”

Baggrund:

  • I dag udgav EU’s finansministere en official opdatering af EU’s liste af ikke-samarbejdsvillige jurisdiktioner. De har screenet 95 lande, hvoraf 12 lande efter dagens møde fremgår af sortlisten, mens 13 lande er placeret på en observationsliste, den såkaldte gråliste.

  • Oxfam opgjorde i 2016 verdens 15 værste skattely som følgende (i rangeret orden): Bermuda, Caymanøerne Holland, Schweitz, Singapore, Irland, Luxembourg, Curcaçao, Hong Kong, Cypern, Bahamas, Jersey, Barbados, Mauritius og de Britiske Jomfruøer. Blandt disse 15 værste skattely fremgår kun 1 på EU’s sortliste (Caymanøerne).

  • For et år siden udgav Oxfam rapporten ’Off the Hook’, som dokumenterede hvordan EU’s skattelyliste ikke lever op til dens formål og på paradoksal vis er endt med at hvidvaske nogle af verdens værste skattely. Rapporten viste desuden, at fem af EU’s egne medlemslande ville være på skattelylisten, hvis ikke de på forhånd var undtaget den, nemlig: Holland, Irland, Luxembourg, Cypern og Malta.

  • En global mindstesats for selskabsskatten, også kaldet en bund under selskabsskatten, forhandles netop nu af mere end 130 lande under OECD’s såkaldte Inclusive Forum, som et delement i en stor global skattereform. En mindstesats bør sættes på et ambitiøst niveau og bør gælde på et land-for-land basis uden undtagelse. En sådan global mindstesats kan stoppe den skadelige skattekonkurrence mellem lande og fjerne selskabers incitament til at flytte overskud i skattely. For flere detaljer se Oxfam’s holdning til OECD’s forslag, og se Oxfam’s høringssvar til OECD’s offentlige konsultation.

  • Fire danske pensionskasser – ATP, Industriens Pension, PensionDanmark og PFA – gik i 2019 sammen om at udvikle et skattekodeks, som bl.a. specificerer, at de ikke ønsker at investere i eller igennem lande der fremgør af EU’s sortliste. Syv øvrige pensionskasser har siden tilsluttet sig kodekset. Flere af pensionskasserne bag skattekodekset har forsvaret deres brug af Caymanøerne til at kanalisere investeringer igennem. ATP har til Folketinget i 2017 oplyst, at 15 procent af deres illikvide investeringer investeres gennem Caymanøerne.

  • Investeringsfonden for Udviklingslandene (IFU) er en statslig oprettet selvejende fond, der har til formål at fremme erhvervsmæssig udvikling i udviklingslandene. IFU har været kritiseret for at bruge Caymanøerne og andre skattely i deres investeringer og opdaterede i 2017 deres skattepolitik, så de fremover ikke må investere igennem lande, der fremgår af EU’s sortliste. Ifølge IFU’s hjemmeside har de investeret næsten 160 millioner igennem Caymanøerne.