En ganske særlig skoledag

16. nov 2017
Af
Lotte Ærsøe

Sidste fredag fik eleverne på Gerbrandskolen på Amager en ganske særlig oplevelse, da JuleKaravanen landede på deres skole. Karavanen er en del af Børnenes U-landskalender og har netop været i Afrika. Med hjem har den historier, lege og billeder, som skal give danske børn indsigt i livet som det leves af børn et ganske andet sted i verden.

"Tænk, at nogle af dem lever helt uden elektronik, som mobiltelefoner eller computere,” siger Frida fra 5.C og stikker næsen i en plastikbøtte med sheasmør. Det dufter ganske særligt og bruges i Danmark mest som ingrediens i makeup og creme. På bordet står også en kurv med bomuld, som blev plukket lige inden karavanen forlod Burkina Faso. Det minder mest om vat, og børnene bliver overraskede da de hører, at det kommer fra en plante og faktisk er det, som det meste af vores tøj er lavet af. Det gør tydeligvis indtryk, da de under oplægget får at vide, at bomuld meget tit er plukket af børn, som ikke er ældre end dem selv. Og at børn i Burkina Faso arbejder hårdt med praktiske opgaver i hjemmet, i marken eller i landets mange guldminer.

”Det var super spændende at høre om børnenes liv i Burkina Faso,” siger Lena fra 5.A og Arian fra 5.D, da oplægget er slut. ”Og fantastisk, at vi kunne være så stille sammen,” tilføjer Arian og hentyder til, at 375 børn netop har hørt en hel times oplæg uden at der af den grund blev uro eller snakken i krogene. Tværtimod var der udbredt koncentration at læse i de små ansigter, når de så billeder af vejene, som karavanedeltagerne havde kørt på. Når de skulle prøve at danse og tromme som børnene i Burkina Faso. Og især, når de så billederne af de dybe huller, som selv børn klatrer ned i for at lede efter guld.

Besøget på Gerbrandskolen er et af 60 skolebesøg, som JuleKaravanen skal på fra nu og frem til jul. Karavanen består af otte unge frivillige, som i 14 dage har rejst Burkina Faso tyndt. De har lært danse, sange, lege og været med børnearbejdere i bomuldsmarkerne og i guldminerne. De har også indsamlet en masse effekter og dagligdags ting som sheasmøret og bomulden, som de har glædet sig til at vise de danske skolebørn.

"Det har været lige så sjovt, som vi havde håbet," siger den ene oplægsholder, Nora Sina, da besøget er vel overstået.
"Jeg er super imponeret over børnene, og den nysgerrighed og den empati, de udviser. De er virkelig oprigtigt interesserede og bekymrer sig for de børn i Burkina Faso, de hører om. Det gør mig helt glad," siger Nora Sina.