Forside / Nyheder / Digitale platforme giver øget adgang for kvinder
Artikel

Digitale platforme giver øget adgang for kvinder

14.12.2020

Af Louise-Christine Andreis

syelever-afpf-jbeneina-tunesien-foto-lotte-aersoee-10-680x453.jpg
Foto : Lotte Ærsøe

Siden pandemiens start er mange uddannelsestilbud, jobsamtaler, debatter og markedspladser flyttet online. Det har vist sig at være en fordel for kvinder i Mellemøsten og Nordafrika, der pludselig har fået adgang til ting, de tidligere var udelukket fra.

Der er mange lande, hvor det fortsat er svært for kvinder at få ordentlig adgang til uddannelse og indflydelse og blive en del af arbejdsmarkedet. Fordi kulturelle normer sætter nogle barrierer for, hvor de kan være sammen med hvem og hvornår på døgnet. Og fordi staterne ikke i tilstrækkelig grad sikrer eksempelvis børnepasning og pålidelig offentlig transport - ting, som ville give kvinder bedre mulighed for at deltage i aktiviteter uden for hjemmet. Men så kom pandemien og skubbede på kort tid en lang række aktiviteter online, så man nu hjemmefra kan deltage, lære nyt og tjene penge i højere grad end nogensinde før.

DAPP

Gennem Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram arbejder Oxfam sammen med lokale partnere i Egypten, Marokko, Tunesien og Jordan. Målet er at hjælpe marginaliserede unge til indflydelse og job. 28 procent af regionens unge er lige nu hverken under uddannelse eller i arbejde – især kvinder har svært ved at komme i arbejde og skabe sig en indtægt.

I Jordan og Egypten har størstedelen adgang til internettet og mulighed for at drage fordel af online tilbud. I Marokko og Tunesien er en del udelukket fra at bruge disse løsninger, og det har skubbet de fattigste unge endnu længere bagud.

En vigtig del af Oxfams arbejde er lige nu at sikre, at også marginaliserede unge får adgang til de digitale tilbud. Læs mere på www.oxfam.dk/dapp

”Det der sker er negativt for en del af dem, der i forvejen er dårligt stillet og eksempelvis mangler IT-færdigheder og har begrænset adgang til computere, strøm og internet. Men det har samtidig givet helt nye muligheder for en stor gruppe af kvinder i regionen," siger Oxfam Danmarks Mellemøstekspert, Naghmeh Mahmoudi Kashani.

Ifølge hende har mange kvinder nemlig langt nemmere ved at deltage og udnytte samfundets mange tilbud, når de foregår online og dermed ikke er bundet af tid og sted.

Efteruddannelse, når børnene er lagt i seng

Jordanske Sanaa Abbadi er en af dem, der har haft fordel af, at tingene er flyttet online. Hun mistede sit job tidligere på året og frygtede, at det som alenemor ville være svært for hende at finde tid til efteruddannelse, netværksmøder og jobsamtaler. Nu opdagede hun i stedet de mange kurser og jobportaler, der er rykket online og udvidet de seneste måneder.

”Selv om jeg har tilbragt meget af min tid hjemme, har jeg både kunnet tage efteruddannelse og søgt job. Det giver mig en langt bedre chance for at komme i arbejde igen,” siger Sanaa Abbadi glad.

Skal ikke kun være for eliten

Uddannelses- og jobformidlingsportalen Forsa er den største af sin slags i regionen og drives af organisationen Leaders of Tomorrow. Initiativet støttes af Oxfam via Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram. Ifølge Forsas grundlægger, Sami Hourrani, er formålet med de digitale tilbud netop at give marginaliserede grupper - ikke mindst kvinder - muligheder og tilbud, de ellers ville være udelukket fra.

”Kodeordene er retfærdighed og lige adgang til muligheder og læring. Vi tilbyder artikler, undervisningsmaterialer og kurser, som tidligere var forbeholdt den arabiske elite,” siger Sami Hourrani.

En af de kvinder, der allerede før pandemien har haft glæde af Forsa, er Reham Al-Ghanem. Hun arbejder til daglig som engelsklærer på en offentlig skole i Jordan og fik gennem Forsa mulighed for at tage et helt særligt kursus.
"Jeg var begejstret, da jeg på sitet faldt over kurset ”Teaching Excellence and Achievement program”, som var udbudt fra USA og indeholdte en betalt studierejse for de unge, der som jeg ikke havde mulighed for selv at betale for sådan en rejse," siger Reham Al-Ghanem, der søgte og fik plads på kurset.
"Især studieturen var en meget stor oplevelse for mig. Jeg føler selv, at de nye indsigter har gjort mig mere beslutsom og indflydelsesrig i min hverdag,” siger hun.

Basaren er rykket online

Også handel er i vidt omfang rykket online under pandemien. Det mærker man blandt andet på sitet SouqFann, der ligesom Forsa drives af organisationen Leaders of Tomorrow. SouqFann betyder kunstbazar, og her kan især kvinder sælge alskens kunsthåndværk og dermed forsørge sig selv og deres familie. Under pandemien har de fleste markeder og almindelige butikker været lukket, så flere kvinder har søgt til SouqFann for at afsætte deres produkter. I endnu højere grad er kunderne strømmet til.

”Unge kunsthåndværkere har fået et langt større publikum og bedre muligheder for at sælge deres produkter,” siger Sami Hourrani fra Leaders of Tomorrow. En af de nye brugere er kunstneren Samah Yasin. Samah har i mange år afholdt kurser i kunsttegning og undervist kvinder i at lave sæber, vokslys, sy dukker, hækle og brodere. De seneste måneder har Samah været nødt til at holde kurserne online, "men det har kun gjort dem mere populære, at kvinderne kunne deltage hjemmefra," lyder det.

Samah Yasin og hendes kursister har dernæst brugt SouqFann til at markedsføre deres produkter og har haft pæn succes.

Online skal fylde mere

I Danmark er Naghmeh Mahmoudi Kashani glædeligt overrasket over, at digitaliseringen har været så positiv for så mange kvinder. Men egentlig passer det meget godt med hendes erfaring fra Jordan, hvor det digitale arbejdsmarked er vokset støt, og hvor muligheden for at arbejde hjemmefra har fået langt flere kvinder på arbejdsmarkedet.

”De seneste måneder har vist, at der her er et potentiale og en mulighed for endnu mere effektivt at hjælpe unge og især unge kvinder til indflydelse, uddannelse og job. Nu skal vi se grundigt på, hvordan vi fra Oxfams side kan støtte op om den positive tendens ved for eksempel at fokusere på online startups og være med til at skabe jobs, der kan udføres online," siger Naghmeh Mahmoudi Kashani.