Oxfam IBIS har arbejdet i Ghana siden 2001.
Kvinder er de allermest udsatte og de mest ekskluderede fra beslutninger og ressourcer. Derfor har arbejdet med kvinders uddannelse og deltagelse i beslutninger særligt Oxfam IBIS' bevågenhed.
Egentlig lukkede et af Oxfam IBIS’ største og mest succesfulde uddannelsesprojekter nogensinde i 2013, da satellitskolekonceptet helt efter planen blev videregivet til Ghanas uddannelsesmyndigheder, som ønskede at fortsætte og udbrede skolerne.
Men penge fra Børnenes U-landskalender 2012 gav mulighed for at åbne 20 nye skoler – en af dem i Tachipe, hvor Ganiu på fotografiet nu for første gang har fået chancen for at få en uddannelse. Børn i fjerntliggende landsbyer er ikke de eneste, der har brug for en særlig indsats for at få en uddannelse.
Pigers adgang til uddannelse er blevet stærkt forbedret de seneste år. Ikke mindst på grund af den store indsats Oxfam IBIS’ partnere har gjort for at støtte pigers skolegang og sikre ligestilling i klasseværelset. Pigerne klarer sig bedre, og især oprettelsen af de såkaldte pigeklubber uden for skoletid synes at have indflydelse på pigernes selvtillid og mod til at satse på uddannelse.
”Sats på uddannelse” var omkvædet i den kampagne, som ghanesiske unge sammen med lokale ngo’er og støttet af Oxfam IBIS med stor succes gennemførte i efteråret 2013. Den første af sin slags og rettet mod regeringen for at få den til at afsætte indtægterne fra den ghanesiske olieudvinding til blandt andet uddannelse. Resultatet var en stigning fra nul til 12 procent.
Økonomisk går det stadigt fremad for Ghana, som nu har fået status af mellemindkomstland. Flertallet af landets befolkning oplever dog ikke, at deres leveforhold er blevet bedre af den grund. I 2011 begyndte Ghana at eksportere olie, men skattemæssigt er pengene ikke begyndt at følge efter.
Arbejdet for at sikre lokalbefolkningen en fair andel af overskuddet fra deres råstoffer er centralt for Oxfam IBIS’ arbejde i Ghana. Oxfam IBIS’ partnere trænede lokale beslutningstagere i landets mineområder, samtidig med at journalister blev efteruddannet, så de vil være i stand til at afdække sager i forhold til udvindingsindustrien.
Partnerskaberne præger aktiviteterne både i Oxfam IBIS' uddannelsesprogram og programmet for demokratisk udvikling. Oxfam IBIS støtter både mindre og større civilsamfundsorganisationer, og har til formål at skabe et stærkt civilsamfund og give den enkelte borger viden og opbakning til at deltage i den demokratiske beslutningsproces.
Oxfam IBIS i Ghana arbejder for at skabe kvalitetsuddannelse til børn og unge og støtter samtidig civilsamfundet for at styrke befolkningens rettigheder og deltagelse i beslutningsprocesser.