Tag verden med, når du stemmer

18. jun 2015
Af
Mette Müller, forkvinde

Politikernes udmeldinger om udviklingsbistanden er uanstændige i en tid, hvor verden brænder

Debatindlæg bragt i Politiken, 18. juni 2015

I de sidste tre uger har politikerne haft travlt med valgløfter og ophedede diskussioner. En af de mest forstemmende tendenser har været, når politikere nærmest er faldet over hinandens ben i kapløbet om at skære mest muligt ned på verdens fattigste.

Ulandsbistanden har næppe været nævnt, uden at anledningen har været flygtninge og kraftige nedskæringer på den langsigtede udviklingsbistand. ’Det kan vi sagtens være bekendt’ og lignende fraser klinger stadig i øregangene. I en tid, hvor verden brænder. Er det en rimelig og anstændig opførsel for politikere i et relativt rigt og trygt land som Danmark? Det mener jeg  ikke. Tværtimod vil det kun være med til at øge fattigdom og ulighed.

I Danmark kan de fleste gå på gaden uden at frygte overfald, vores stat undertrykker ikke demokratiske forsamlinger, vi har et velfærdssystem der griber os, hvis vi bliver syge og vi kan uddanne os gratis og forfølge vores drømme.

Hvis man fortalte de fattigste børn i fx Sierra Leone og Guatemala, hvor IBIS arbejder, om vores goder, ville de slet ikke tro på, at et sådant land eksisterer. De er vant til vold, krig, sygdom og dyb forarmelse. Det kan vi faktisk gøre noget ved her fra Danmark.

Dansk ulandsbistand bekæmper ulighed, fattigdom og overgreb på menneskerettighederne, og vi kommer et lille skridt videre hver dag. Det er der fortsat brug for. Det, der til gengæld ikke er brug for, er danske politikere, der prøver at bilde vælgerne ind, at indsatsen ikke gør en forskel.

En valgkamp kommer lynhurtigt til at handle om vores egen lille virkelighed, men vi er en del af verden, og skal have det store perspektiv med. Derfor har IBIS, og 43 andre ulands- og miljøorganisationer bag kampagnen #VælgVerden, brugt valgkampen på at sende et klart budskab: Vi vil have verden tilbage i dansk politik.

Så inden du stemmer: tag en dyb indånding, kig dig omkring og se, at Danmark ikke er ved at falde fra hinanden. Invitér så verden med ind i stemmeboksen og sæt et kryds ved en politiker, som vil hjælpe verdens fattigste og som taler værdigt om indsatsen i u-landende. Det er da det mindste, vi kan gøre.