Multinationale selskaber undviger skat for milliarder

30. dec 2015
Af
Lars Koch, politik- og kampagnechef

Kommentar: Mange multinationale selskaber gør alt, hvad de kan, for ikke at betale skat af deres overskud.

Jacob Ravn fra Dansk Erhverv klynker i Politiken midt i juledagene (Pol. 28.12. ) over, at multinationale selskaber bliver udstillet som nogle værre banditter. Mellem linjerne læser jeg, at han finder IBIS' kritik af, at multinationale selskaber udøver aggressiv skatteplanlægning og flytter overskud ud af udviklingslandene, uberettiget, og at vi skulle være imod multinationale selskaber.

IBIS mener, at det er helt afgørende at skabe vækst og udvikling i verdens fattigste lande for at bekæmpe fattigdom, ulighed og sikre alle børn en uddannelse. Her kan multinationale selskaber ofte spille en vigtig rolle - ikke mindst der, hvor de kan bidrage til at skabe en produktion og udvikling i landene. Mange danske selskaber er med til at udvikle nye løsninger, teknologi og skabe udvikling til gavn for både verdens fattigste og for dem selv. Det er godt.

Mange selskaber snyder på vægtskålen

Desværre er der mange multinationale selskaber, der systematisk snyder på vægtskålen og gør alt, hvad de kan, for ikke at betale skat af deres overskud. Det er ikke bare unfair konkurrence over for de mange selskaber, f.eks. danske multinationale og nationale selskaber, der betaler deres skat der, hvor de genererer deres overskud.

Det koster ifølge IMF de fattigste lande i omegnen af 200 milliarder dollars årligt i tabte skatteindtægter, at multinationale selskaber via aggressiv skatteplanlægning kunstigt flytter deres overskud til skattely. Skat, der kunne have betalt for uddannelse, sundhed og veje, der også er grundlaget for økonomisk udvikling. Jeg går ud fra, at Ravn også mener, at det er et problem, at nogle selskaber - på grænsen af reglerne - kan reducere deres skat og forvride konkurrencen, ikke mindst da Dansk Erhverv primært repræsenterer danske nationale selskaber, der ikke kan manipulere med deres skat.

Gå i dialog om ansvarlig skat

I stedet for at klynke over, at multinationale selskaber bliver hængt ud som skatteundvigere, ville det klæde Jacob Ravn og Dansk Erhverv at indgå i seriøs dialog med IBIS og en række danske multinationale selskaber om sammen at søge at udvikle lovgivning og principper for ansvarlig skat.

Vi skal hjælpe de mange selskaber, der spiller en progressiv rolle, og som ikke bevæger sig ud i aggressiv skatteplanlægning, med at kommunikere og vise, at de rent faktisk har en fair skattepolitik. Sådan kan vi udstille de multinationale selskaber, der misbruger reglerne og løber fra skattebetalingen både i Danmark og verdens fattigste lande.

Bragt i Politiken, 30. december 2016