Danske pensionskunder tjener på krigen i Yemen

08. dec 2020

Danmarks 16 største pensionskasser har tilsammen investeret mindst 2,9 milliarder kroner i virksomheder, der sælger våben og militært udstyr til Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Våben, der med overvejende sandsynlighed bliver brugt i krigen i Yemen. 

Det viser en ny rapport fra Oxfam IBIS, som udkommer i dag. 

”Jeg tror, at mange pensionskunder vil blive rystede, når de opdager, at deres pensionsopsparing lige nu er med til at holde verdens værste krig i live. Det er jo fuldstændig uacceptabelt,” siger Kristian Weise, generalsekretær for Oxfam IBIS.

Han påpeger, at krigen og den medfølgende humanitære katastrofe i Yemen kun holdes i live, så længe strømmen af våben til de krigende parter fortsætter. Og her spiller de danske pensionskasser en rolle, når der stadig investeres i de selskaber, der producerer våben eller våbendele.

”Disse våbenleverancer bør efter Oxfam IBIS’ mening stoppes med det samme. De danske pensionskasser har i den grad et etisk og moralsk ansvar, som de bør tage på sig,” siger generalsekretær Kristian Weise.

For to år siden satte den daværende regering ellers en stopper for al dansk eksport af våben og militært udstyr til Saudi Arabien og Emiraterne, blandt andet efter pres fra Oxfam IBIS’ medlemmer og støtter. Men pensionskasserne har altså stadig penge investeret i virksomheder, der tjener penge på krigen.

”På trods af, at der er et politisk ønske i Danmark om, at vi ikke på nogen måde skal bidrage til at holde krigen i Yemen i live, så er vi stadig en del af den gennem vores pensionskasser. Det kan simpelthen ikke være rigtigt. Og det er kun rimeligt, at pensionsselskaberne stopper investeringerne,” siger Kristian Weise.

FN har kaldt situationen i Yemen for verdens værste humanitære katastrofe lige nu. 80 procent af befolkningen har akut brug for nødhjælp, og hvert tiende minut mister et barn livet som følge af krigen. Situationen er menneskeskabt, og den er mulig at forebygge. Men krigen fortsætter nu på sjette år, og Saudi Arabien og De Forende Arabiske Emirater fører an i aggressionerne og har gentagne gange bombet civile mål som markeder, bryllupper, skolebusser og hospitaler.

Oxfam har arbejdet i Yemen siden 1983, og organisationen har aldrig set en værre krise i landet end den, der udspiller sig lige nu. 

”Vi forventer, at pensionskasserne på vegne af deres medlemmer og kunder stiller sig selv spørgsmålet, om det er afkastene værd at bidrage til denne katastrofe – og svaret må selvfølgelig blive et rungende nej. Danskernes penge bør investeres mere etisk og bæredygtigt,” siger Kristian Weise, generalsekretær for Oxfam IBIS. 

Hele rapporten ’Yemen-krigens våben betalt af danske pensionspenge’ kan findes her

Skriv under på appellen til pensionskasserne her: Min pension skal ikke slå ihjel i Yemen

Kontakt: Kristian Weise, generalsekretær, Oxfam IBIS: 4177 4570
Heidi Joy Madsen, presserådgiver, Oxfam IBIS: 2019 4430