Forside / Nyheder / Danmark hjælper IT-giganter med at slippe af skattekrogen
Artikel

Danmark hjælper IT-giganter med at slippe af skattekrogen

04.12.2018

Firmaer som Google, Apple, Facebook og Amazon slipper også i fremtiden for at betale skat af deres milliardoverskud. Det er en trist dag, mener Oxfam IBIS' skatteekspert
Firmaer som Google, Apple, Facebook og Amazon slipper også i fremtiden for at betale skat af deres milliardoverskud. Det er en trist dag, mener Oxfam Danmarks skatteekspert
Foto : Lotte Ærsøe

De store IT-giganter som Google, Apple, Facebook og Amazon behøver stort set ikke betale skat i Europa i de kommende år.

Det er konklusionen, efter at EU’s finansministre i dag ikke kunne blive enige om en såkaldt digital service skat på deres møde i Bruxelles. Denne skat skulle ellers have sikret, at de store IT-virksomheder betaler et minimum af skat i Europa.

”Det er virkelig en trist dag for alle dem, som havde håbet på, at disse enorme firmaer med deres milliardindtjening ville begynde at bidrage til samfundskassen. Og det værste er næsten, at den danske regering var med til at blokere for, at det blev til noget,” siger Christian Hallum, der er skatteekspert for udviklingsorganisationen Oxfam Danmark.

Den danske regering med finansminister Kristian Jensen i spidsen har længe været en del af en lille gruppe af EU-lande, som har modarbejdet den digitale service skat. Finansminister Kristian Jensen har nemlig lagt vægt på, at det bør være OECD frem for EU, som skal komme med en løsning.

”Problemet er bare, at OECD har arbejdet på en sådan løsning siden 2013 uden fremgang. Derfor frygter vi, at konsekvensen af regeringens holdning bliver, at de store IT-giganter fortsat i årevis vil slippe afsted med minimale skattebetalinger, både herhjemme i Danmark og i udviklingslandene, siger skatteekspert Christian Hallum.”

I stedet vedtog finansministrene i dag at gå videre med et udvandet forslag, som Frankrig og Tyskland fremlagde, om kun at forsøge at beskatte onlinereklamer.

“Frankrig og Tysklands svage forslag vil lade de store IT-giganter af krogen. Det er et nederlag for retfærdig skat. Under de nuværende regler kan mange store IT-virksomheder lave kæmpestore overskud, men betale latterligt lave beløb i skat. Mens virksomheder nyder godt af deres lave skattebetalinger, betaler borgere i Danmark og resten af verden prisen gennem færre skatteindtægter til velfærd, uddannelse og sundhed,” slutter skatteekspert Christian Hallum fra Oxfam Danmark.

Noter

  • EU Kommissionen havde forslået en skat på digitale virksomheder, der ville blive udregnet på baggrund af virksomhedens omsætning og antal brugere i et givent EU-land. Ifølge forslaget skulle omsætningen beskattes med 3 % for de allerstørste IT-virksomheder med en global omsætning på mere end 750 millioner euro og EU-indtægter på mere end 50 millioner euro. Kommissionens forslag var målrettet tre typer aktiviteter: Onlinereklamer, handelsplatforme og data af pengemæssig værdi.

  • Danmark har været et af blot tre medlemslande (sammen med Sverige og Irland), der konsekvent har kritiseret EU’s forslag om en digital serviceskat.

  • De foreslåede regler var et svar på den aggressive skattefifleri, hvor de store multinationale IT-giganter bogførte deres overskud i lande med lav skat, frem for at betale skatten der, hvor deres brugere og aktivitet var. Reglerne ville primært være målrettet de store IT giganter, herunder de såkaldte GAFA selskaber (Google, Apple, Facebook og Amazon).

  • Oxfam’s analyse af Kommissionens forslag til en digital serviceskat kan læses her, hvilket indeholder yderligere baggrundsinformation.

  • EU har været en drivkraft mod mere progressiv beskatning i de senere år, herunder i indsatsen mod store multinationale selskabers skattefifleri og imod skattely. Men medlemsstater har konsekvent fejlet i deres forsøg på at nå til enighed om grundlæggende reformer, eksempelvis indenfor harmonisering af selskabsskattesystemerne i EU (den konsoliderede, fælles selskabsskattebase, også kaldt CCCTB) og indenfor gennemsigtighed for multinationale selskaber (offentlig land-for-land rapportering).

  • Den digitale økonomi er ikke kun i fremgang i Europa, men også i udviklingslandene. Eksempelvis har det Vestafrikanske land Ghana flere Facebookbrugere end Danmark, og Indien har næsten lige så mange Facebookbrugere som i hele Europa. Derfor bør en løsning på den manglende beskatning af den digitale økonomi også skræddersyes til udviklingslandenes interesser. Desvære høres deres interesse alt for sjældent, både i EU og i OECD. Forhandlingerne om digital skat og international beskatning mere generelt bør derfor flyttes over til FN, mener Oxfam.

Kontaktinformation:

Christian Hallum | København | cha@oxfam.dk | mobil 2442 5810

Florian Oel | Brussels | florian.oel@oxfam.org | kontor +32 2 234 11 15 | mobil +32 473 56 22 60