Claus Meyer og Oxfam IBIS åbner ny madskole i Marokko

10. dec 2021

Et nyt innovativt samarbejde mellem Melting Pot Fonden og Oxfam IBIS vil sætte fut i både madlavning og jobskabelse i Marokko. Et intensivt uddannelsesforløb skal bruge madhåndværk til at skabe job og muligheder for unge i Marokko og derigennem hjælpe tusinder ud af fattigdom og marginalisering.

”Over en tredjedel af Marokkos unge er hverken i fast job eller under uddannelse. Derfor havner de alt for ofte på tilskuerbænken uden indflydelse, men fanget på bunden af et meget ulige samfund. Med dette nye samarbejde skaber vi mulighed for, at de unge kan få en brugbar uddannelse, en adgangsbillet til et godt og stabilt job og en chance for at leve det liv, de ønsker,” siger Trine Pertou Mach, som er politisk chef i Oxfam IBIS.

Det nye samarbejde er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram og består i at skabe et kort, intensivt gastronomisk uddannelsesforløb på otte uger, der kan være med til at åbne døre, der ellers er lukkede for unge marokkanere.

Projektet laves mellem Oxfam IBIS og Melting Pot Fonden, som Claus Meyer har grundlagt. For 1.300 år siden var Marokko et verdenscentrum for blandt andet gastronomi, og tanken er at få begejstringen for det marokkanske køkken tilbage til ungdommen og derigennem skabe nye muligheder for unge.

”Det er jo en kæmpe ære at få lov til at hjælpe andre med det, man selv har lært, og håbet er, at vi kan bruge glæden ved madlavning og kokkeskolen som en katalysator for jobskabelse. Vi glæder os fantastisk meget til at se, hvor meget skøn forandring vi kan bidrage til,” siger Claus Meyer.

Det er ikke første gang, at Oxfam IBIS og Melting Pot Fonden sammen bruger mad til at skabe forandring. I 2011 etablerede de en madskole med tilhørende restaurant i La Paz i Bolivia. I årenes løb har projektet uddannet mere end 3.000 unge og blandt andet skabt den socioøkonomiske restaurant GUSTU, som i 2017 blev kåret som Bolivias bedste restaurant og én af de bedste i Latinamerika.

Det er erfaringerne fra dét samarbejde, som de to organisationer nu vil bruge til at give de marokkanske unge en håndsrækning og skabe begejstring omkring gastronomiens mange muligheder.

Skal bekæmpe ulighed

Uligheden har længe været stigende i Marokko, og sammen med coronakrisen er det årsag til, at en bekymrende stor del af unge marokkanere er fanget i en ond spiral af arbejdsløshed, fattigdom og håbløshed. Arbejdsløsheden i Marokko er officielt på knap 12 procent, men andre tal fra før coronakrisen viser, at mindst 30 procent af de unge hverken havde fast arbejde eller var under uddannelse.

”Unge marokkanere har ligesom unge alle andre steder i verden drømme, de gerne vil realisere. De har ambitioner om at kunne klare sig selv. Men det er svært at gøre en forskel, hvis man ikke har indflydelse og ordentlig beskæftigelse. Vi kan hjælpe dem med de tekniske færdigheder og dermed give dem en adgangsbillet til job og indtægt,” siger Trine Pertou Mach.

Sideløbende med uddannelsen af de unge vil Oxfam IBIS og Melting Pot Fonden samle toneangivende kokke og køkkenchefer, engagere medier og arrangere større events, der skal sætte fokus på udviklingspotentialerne i det marokkanske køkken. Idéen er, at en revitalisering af det marokkanske køkken på sigt kan skabe øget beskæftigelse og bedre job til de unge, fordi både turister og lokale vil bruge flere penge på at gå ud, når restaurantscenen bliver mere innovativ.

Baggrund

DAPP-programmet: Det nye samarbejde er finansieret af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, som ligger under det danske udenrigsministerium. Det overordnede formål er at styrke demokratiske kræfter i Mellemøsten og Nordafrika og bidrage til en fredelig og stabil region. Oxfam IBIS’ rolle er at stå sammen med de unge i deres kamp mod fattigdom og diskrimination og konkret hjælpe udsatte unge i arbejde eller til at skabe deres egen indtægt som selvstændige og iværksættere. Læs mere på www.dapp.dk

Madskoleprojektet i Marokko: Oxfam IBIS og Melting Pot Fonden åbnede dialogen om et nyt projekt i Marokko i 2020. Planen er at skabe en kokkeuddannelse, der blandt andet bygger på principperne og erfaringerne fra tidligere samarbejde, og som har til formål på en gang at give unge en uddannelse og værktøjer, der skal føre til værdig beskæftigelse, samt skabe innovation i den marokkanske restaurantsektor og en større bevægelse, der kan give indtægt, udvikling og en bedre fremtid. I oktober besøgte Oxfam IBIS og Claus Meyer Marrakesh i Marokko for at finde egnede lokaler til den nye madskole, indlede et samarbejde med kommende partnere og starte dialogen med toneangivende kokke og køkkenchefer i Marokko. Til januar åbner madskolen et kursusforløb for nuværende og kommende undervisere, og til maj starter det første hold elever. Følg projektet.

Madskolen i Bolivia: Den socioøkonomiske restaurant GUSTU og den tilhørende madskole blev etableret i 2011 i et samarbejde mellem Oxfam IBIS og fonden Melting Pot Bolivia, som er stiftet af Claus Meyer. Da projektet i 2016 var blevet bæredygtigt, trak Oxfam IBIS sig ud af projektet og overlod driften til Melting Pot Bolivia og en række nye partnere. - Fra 2014 blev der som en del af projektet oprettet i alt 11 mindre madskoler i La Paz’ fattige forstæder. Her deltager udsatte unge i kortere kurser i madlavning og virksomhedsdrift, som skal sætte dem i stand til at søge job, åbne deres egen restaurant eller fortsætte deres uddannelse på Restaurant GUSTU. - Mere end 3.000 unge har fået en uddannelse og støtte til at komme i job eller skabe deres egen indtægt i forbindelse med projektet. - I 2017 blev GUSTU kåret som Bolivias bedste restaurant og én af de 50 bedste i Latinamerika. - Projektet har skabt en række nye samarbejder mellem fødevareproducenter, uddannelsesinstitutioner og forbrugere, ligesom det har været med til at sætte bolivianske råvarer på landkortet. Læs mere om madskolen i Bolivia.