davos facebook

Uligheden er ude af kontrol. De seneste 15 år er kun 1 procent ud af verdens samlede formuevækst gået til den fattigste halvdel af verdens befolkning. Samtidig, er halvdelen af væksten gået til den rigeste 1 procent. Det er tal der klart viser, at vi må og skal handle nu. 

Vi må gøre op med de ulige spilleregler,  der skaber global ulighed ved at koncentrere rigdom og magt i hænderne på de få. En stor del af verdens rigdomme kommer fra lande, hvor befolkningen lever i fattigdom, men hvor undergrunden er rig på ressourcer som olie, gas og mineraler. Problemet er ressourcerne fordeles skævt eller forsvinder ud af landene og gemmes. i skattely

Udviklingslande er derfor den helt store taber i den globale økonomi, da de årligt snydes for 1150 milliarder kroner i skatteindtægter. Penge der kunne være blevet brugt på udvikling og velfærd. 

Men de regler, som har skabt denne groteske ulighed er skabt af mennesker og kan også laves om af mennesker! Skat er et helt centralt middel til omfordeling af verdens ressourcer, og det er den langsigtede måde at betale for uddannelse, sundhed og udvikling. 

Desværre forholder det sig sådan, at skattesystemets spilleregler, lige nu gør det muligt, for multinationale virksomheder, at sikre sig skattefrie milliardgevinster – hver gang! Virksomheder har mange muligheder for at minimere deres skat gennem aggressiv skatteplanlægning, hvor de ofte inden for lovens grænser kan udnytte skattely og skattehuller, og kan betale helt ned til 0 % i skat. 

Når kun de store spillere kan minimere eller helt undgå, at betale skat, så skaber det unfair konkurrence de små lokale virksomheder. Når de multinationale virksomheder udnytter systemet, til at sikre sig skattefrie gevinster i milliardstørrelsen, så er det os alle sammen, der får lov til at betale, og står tilbage med regningen.

Vi kæmper for at lukke skattely og skabe større åbenhed om store virksomhederes regnskaber, så de husker at betale deres fair andel af skatten – både her og i fattige lande. 

Vær med til at ændre spillets regler, så det bliver fair for alle! Sig nej til at betale regningen for de rigestes skattefrie milliardgevinster, og støt Oxfam IBIS’ kamp mod ulighed og skattely.

Kommentarer

Fast actions block