Ny rapport: Det der ledte op til mordet på Berta Cáceres

28. mar 2017
Af
Magnus Korning Andersen

Efter det brutale mord på den indianske leder og menneskerettighedsaktivist Berta Cáceres i Honduras for cirka et år siden, slog Oxfam sig sammen med Land Rights Now og Defensoras de la Madre Tierra fordi man frygtede, at de bagmænd, som man mener bestilte og betale mordet på aktivisten, ikke ville blive undersøgt eller retsforfulgt. Nu er resultatet af undersøgelserne udkommet i rapporten "Fakta og omstændigheder vedrørende mordet på Berta Cáceres Flores: Jagten på de intellektuelle bagmænd”.

I marts 2016 blev Berta Cáceres brutalt myrdet i sit hjem i Honduras. Den indianske leder og miljøaktivist gik forrest i en fredelig modstand mod bygningen af en dæmning, der ville have ødelagt lokalsamfunds landbrugsjord og begrænse deres adgang til drikkevand. For disse handlinger blev hun forrige år tildelt Goldman-prisen, der er en af de højeste anderkendelser man kan få som miljøaktivist. I 2014 klagede hun formelt og offentligt til rigsadvokaten over det hun mente var en ulovlig tildeling af koncessioner til mindst 49 vandkraftværker i territorier, der tilhører Lenca-folket. Hun argumenterede for, at ILO’s konvention 169 var overtrådt. Agua Zarca Dæmningen på Gualcarque floden, drevet af virksomheden DESA, var en af de koncessioner, Berta Cáceres klagede over.

Det medførte omfattende forfølgelse, trusler og falske anklager for fiktive forbrydelser, og kostede hende til sidst livet. Nu har en alliance af civilsamfundsorganisationer, herunder Oxfam, undersøgt omstændighederne omkring mordet og de begivenheder, der gik forud.
Rapporten er kun udkommet på spansk, men hovedkonklusionerne lyder således:

  • Berta Cáceres Flores klagede formelt og offentligt til rigsadvokaten over den ulovlige tildeling af koncessioner til mindst 49 vandkraftværker i Lenca territorier med baggrund i overtrædelser af ILO’s konvention 169. Agua Zarca Dæmningen på Gualcarque floden, drevet af DESA, var en af disse 49 koncessioner.
  • For dette arbejde blev hun forfulgt, truet og falskt anklaget for forbrydelser, hvorfor hun også blev tildelt politibeskyttelse
  • Koncessionen til Agua Zarca projektet blev givet til firmaet DESA, uden at opfylde ILO konvention 169 om frit, forudgående og informeret samtykke. Der blev afholdt informationsmøder om beslutningen med lokalsamfundene, men først efter at beslutningen var blevet truffet. Rapporten bekræfter FN’s særlige udsendings udtalelser om, at Agua Zarca blev godkendt, inden man informerede eller fik lokalsamfundenes skrevne accept, og tilmed uden studier af projektets miljømæssige og kulturelle konsekvenser.
  • Licensen blev modificeret af Honduras' ministerium for naturresurser og miljø, hvor man øgede rammerne for, hvor meget værket måtte producere og forlængede koncessionsperioden fra 30 til 50 år. Hverken forøgelsen eller forlængelsen blev sendt til godkendelse i nationalkongressen, som den burde.
  • Miljølicensen blev først udstedt, efter at nationalkongressen havde godkendt Agua Zarca koncessionen og offentliggjort godkendelsen i Statstidende. Miljølicensen blev udstedt af tidligere viceminister Marco Jonathan Laínez Ordoñez, der lige nu er under anklage for magtmisbrug sammen med den anden tidligere viceminister Darío Roberto Cardona.
  • Regeringen kan erklære en licens ugyldig, hvis de juridiske procedurer ikke er overholdt (eksempelvis hvis man har undladt at få nationalkongressens godkendelse af væsentlige ændringer i licensen, hvis man ikke har en miljølicens på plads inden koncessionen tildeles, eller hvis der ikke er foregået frit, forudgående og informeret samtykke). Ligeledes kan kontrakter annulleres og erklæres ugyldige, hvis de er underskrevet af personer uden den rette autorisation, eller hvis disse har tilranet sig magt, der eksklusivt tilhører den honduranske kongres.
  • Baseret på disse uregelmæssigheder vil Austra Berta Flores (Bertas Cáceres Flores mor) sammen med Oxfam og en række andre civilsamfundsorganisationer opfodre Honduras' regering til at annullere en række kontrakter, som er indgået med firmaet DESA om udviklingen af Agua Zarca dæmningen.

Læs rapporten