Bedre lånemuligheder hjælper unge tunesere i job

07. jan 2021
Af
Suleimene Benghazi og Malene Aadal Bo

Der er mangel på job i Tunesien, så de unge forventes i stigende grad at skabe deres egen fremtid ved at blive iværksættere. Men de mange gode initiativer bliver alt for ofte bremset af mangel på startkapital. Det forsøger Oxfam og den tunesiske organisation Impact Partner at gøre noget ved.

Da Ihssan Letaif blev skilt og stod som aleneforsørger og uden job, besluttede hun at forsøge sig som iværksætter og åbnede en lille systue i landsbyen Methuia tæt på hendes hjem. I dag har hun en forretning, der forsørger hende selv og er på vej til at give overskud nok til, at hun kan flytte fra sine forældre og skabe et nyt hjem til sig selv og sine børn.

Fakta

  • Der bor 11 millioner mennesker i Tunesien, en meget stor andel af dem er unge mellem 15 og 24 år. Arbejdsløsheden blandt de unge er høj – officielt 36,1 procent – andre anslår, at det reelt kun er en tredjedel af unge mænd og 15 procent af unge kvinder, der er i formel beskæftigelse.
  • Unge opfordres til at skabe deres egne job ved at blive iværksættere. I forvejen beskæftiger de små og mindre virksomheder 60 procent af alle privatansatte i Tunesien, men samtidig oplever de store problemer med at få finansiering til at udvikle deres virksomheder.
  • Oxfam IBIS' støtte til de unge i Tunesien er en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram. Se mere på www.oxfamibis.dk/dapp

Men Ihssans historie er der for få af i Tunesien lige nu. Til gengæld er der mange historier om andre unge, som måske har ideen og viljen til at starte egen virksomhed, men som aldrig kommer ordentligt i gang. Meget ofte, fordi de mangler den nødvendige finansiering til at løbe deres virksomheder i gang.

”Det øger uligheden i landet og er en hæmsko for udviklingen af den tunesiske økonomi. Det er især et problem for de unge, der brænder inde med deres gode ideer og muligheden for at skabe sig en indtægt og en bedre fremtid,” siger mellemøstekspert Morten Gøbel Poulsen, der leder Oxfam IBIS’ arbejde i regionen.

En håndsrækning til iværksætterne

For at hjælpe disse sårbare unge arbejder Oxfam som del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram sammen med den tunesiske organisation Impact Partner. Deres vision er at skabe en mere fair økonomi ved at tilbyde finansiering og rådgivning til små og mellemstore virksomheder – med særligt fokus på dem, der tager et særligt socialt ansvar.

“Iværksættere og de mindre virksomheder er helt centrale for udviklingen af en sund økonomi, fordi de bidrager afgørende til lokal beskæftigelse og vækst. Men de har ofte brug for en håndsrækning i begyndelsen,” siger Zeineb Fakhfakh, der er investeringschef i Impact Partner.

En undersøgelse fra 2017 viser, at 66 procent af eksisterende små og mellemstore virksomheder har problemer med at få finansiering til at udvikle deres virksomheder, og dertil kommer alle dem, der aldrig får taget det første skridt, fordi de ikke kan finde kapital til at komme i gang. Banker og private investorer investerer helst ikke i opstartsvirksomheder, og der findes meget få offentligt støttede finansierings- eller lånemuligheder.

Der er derfor stor efterspørgsel på det, Impact Partner tilbyder – nemlig rentefri lån i den tidlige opstartsfase, investeringer i de lidt større virksomheder og tæt opfølgning og rådgivning. Impact Partner støtter særligt unge og kvindelige iværksættere og prioriterer de virksomheder, der har potentiale til at skabe beskæftigelse til flere. Desuden er det et krav, at virksomhederne har en social profil og tager ansvar for mennesker og miljø.

En del af kampen mod ulighed

Foto: Impact Partner

Alene sidste år støttede Impact Partner 40 virksomheder og hjalp derigennem med at skabe næsten 500 job – over halvdelen af dem til unge.

”Det gør en forskel nu og her, og hvis det endda lykkes generelt at bidrage til et miljø, hvor denne type virksomheder trives, er det et værdifuldt bidrag til kampen mod arbejdsløshed, ulighed og fattigdom,” siger Ahmed Ben Nejma, projektleder i Oxfam Tunesien.

Blandt de virksomheder, Impact Partner har hjulpet godt i gang, er et kooperativ af 65 kvinder fra landsbyen Sejnania i et af Tunesiens fattige landområder. Deres lertøj er berømt i hele landet, men de har tidligere haft meget svært ved at skabe en ordentlig forretning, fordi de ikke kunne finde finansiering til at udvikle deres teknik og produktionsfaciliteter eller markedsføre deres produkter.

Med finansiering fra Impact Partner kunne kvinderne ansætte en konsulent til at hjælpe dem med at modernisere deres produkter og finde de bedste platforme at sælge deres produkter fra – en indsats der ti-doblede kvindernes fortjeneste. Midlerne gav også overskud til at søge optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste – det lykkedes, og kvinderne forventer at det vil øge efterspørgslen på deres produkter væsentligt.

”Et lille lån og god rådgivning var nok til at disse kvinder har taget et stort skridt i at udvikle deres virksomhed til at omfatte flere og blive langt mere rentabel. Og kvinderne selv er blevet styrket og har fået en helt ny motivation,” siger Zeineb Fakhfakh fra Impact Partner.

Impact Partner er en af en række lokale organisationer, som sammen med Oxfam IBIS søger at skabe job og indflydelse til unge i Tunesien. Det sker som del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram.