Forside / Nyheder / Vandingssystem hjælper guarani-bønder gennem tørken
Artikel

Vandingssystem hjælper guarani-bønder gennem tørken

18.03.2019

Af Mette Mølgaard

Odilon Garcia Castro bor sammen med sin kone og fem børn på landet uden for landsbyen Charagua. Familien har fået hjælp til at installere et vandingssystem, så køkkenhaven og markerne igen giver afgrøder nok til at brødføde familien.
Odilon Garcia Castro bor sammen med sin kone og fem børn på landet uden for landsbyen Charagua. Familien har fået hjælp til at installere et vandingssystem, så køkkenhaven og markerne igen giver afgrøder nok til at brødføde familien.
Foto : Mette Mølgaard

Klimaforandringerne udtørrer guarani-bøndernes marker og ødelægger deres høst. Med støtte fra Oxfam IBIS findes nu et vandingssystem, der gør, at de igen kan forsørge deres familier.

Det uretfærdige ved klimaforandringerne er, at de går værst ud over dem, der ikke selv bidrager til dem. Det gælder blandt andet guarani-bønderne i Charagua i det sydøstlige Bolivia. De mærker i disse år konsekvenserne af, at regnen udebliver, og at det bliver mere og mere tørt.

Fakta

  • Projektet støtter ti familier, der er udvalgt af lokalsamfundenes ledere, som ved, hvem der har det største behov.

  • Projektet forbedrer familiernes livskvalitet og bidrager til en sund kost og med effektiv brug af vandet.

”Alt har ændret sig. Vi mangler vand, og vi har svært ved at holde liv i vores afgrøder. Det er forfærdeligt,” siger Odilon Garcia Castro.

Han er 48 år gammel og bor i et lille hus omringet af smukke bjerge sammen med sin kone og fem børn. Huset er simpelt, men i haven vokser nu igen frugttræer og vindrueklaser. Castrofamilien er én af de ti familier, som har fået gavn af et nyt vandingssystem, som med støtte fra Oxfam IBIS er blevet installeret hos områdets mest udsatte familier.

”Vandingssystemet gør, at vi kan dyrke vores grøntsager og holde frugttræerne i live. Det giver os mad på bordet, og overskuddet kan vi sælge, så vi kan forsørge vores familier,” siger Odilon.

Guaraní-folket er ét af Bolivias oprindelige folk, som i generationer blev undertrykt. Efter en lang frihedskamp opnåede de endelig selvstyre i 2017 som det første oprindelige folk i Bolivia. Guarani-folket er vant til at leve et simpelt liv, men klimaforandringerne har gjort det svært at klare hverdagen. Vandingssystemet er del af en større indsats for at hjælpe de udsatte guarani-folk til at bekæmpe fattigdom og diskrimination.

”Det har virkelig forandret mit og min families liv,” siger Odilon.