Forside / Nyheder / Uddannelse er også med til at redde liv
Artikel

Uddannelse er også med til at redde liv

24.02.2017

Af Malene Aadal Bo

Ya Aji Muhammad (tv) er en af 15 frivillige, der som en del af Oxfams nødhjælpsarbejde, underviser i hygiejne og sygdomsforebyggelse. Her i Kabbar Malia i Nigeria, som før lå øde i en årrække, mens Boko Haram hærgede egnen, tager nu imod mange tusinde internt fordrevne fra andre egne af Nigeria.
Ya Aji Muhammad (tv) er en af 15 frivillige, der som en del af Oxfams nødhjælpsarbejde, underviser i hygiejne og sygdomsforebyggelse. Her i Kabbar Malia i Nigeria, som før lå øde i en årrække, mens Boko Haram hærgede egnen, tager nu imod mange tusinde internt fordrevne fra andre egne af Nigeria.
Foto : Sven Torfinn/Oxfam Novib

Uddannelse er et afgørende element i den nødhjælpsindsats, der forhåbentlig kan afværge en humanitær katastrofe for Boko Harams ofre i det vestlige Afrika.

Skolegang er noget af det, Boko Haram mest effektivt har ødelagt for børn og unge i det vestlige Afrika. Militsens navn betyder ”vestlig uddannelse forbudt”, og håndhævelsen af den ambition har betydet, at skoler i tusindvis er ødelagt eller tvangslukket, at lærere er dræbt og fordrevet. I alt går 3.3 millioner drenge og piger i området omkring Lake Tchad glip af vigtig uddannelse som en direkte konsekvens af Boko Harams hærgen.

Med næsten 3 millioner mennesker på flugt og 11 millioner med akut behov for nødhjælp, er der ikke meget håb om, at uddannelsessituationen af sig selv vil blive bedre.

Verdens største uddannelseskrise

Derfor står basal uddannelse højt på prioriteringslisten, når nødhjælpsorganisationerne arbejder for at hjælpe Boko Harams ofre og afværge en humanitær katastrofe i det nordlige Nigeria og de øvrige lande omkring Lake Tchad.

”Oven i den meget alvorlige humanitære situation i området har vi det, som eksperter har kaldt ”verdens største uddannelseskrise”. I forvejen var der alt for få børn i regionen, der kom i skole, og med Boko Haram er situationen helt desperat. Der er steder i området, hvor kun 14 procent af børnene har en form for skolegang,” siger Oxfam IBIS’ uddannelsesekspert Else Østergaard.

”Selvfølgelig handler den allerførste indsats om at skaffe mad og sikkerhed til de 11 millioner mennesker, der lige nu er i akut nød. Men uddannelse kan ikke vente på fred. Uddannelse er ofte en forudsætning for freden og i høj grad med til at redde liv nu og her,” tilføjer hun.

Uddannelse giver håb

Oxfam IBIS har erfaring med at skabe undervisningstilbud til børn og unge, hvis tilværelse er faldet fra hinanden på grund af krige eller naturkatastrofer. I begyndelsen er det ofte undervisning i, hvordan de undgår smitsomme sygdomme og bedst passer på sig selv og deres familier. Det er hjælp til at tale om de ting, de har oplevet og er bekymrede for. Og det er selve det at have et trygt sted at være barn og lege igen.

”Skolen er et trygt sted, hvor børnene får mad og kan søge vejledning. Og selve det at komme i skole betyder ofte meget for børnene og deres familier, fordi det giver håb," siger Else Østergaard.

Oxfam IBIS planlægger netop nu en uddannelsesindsats for børn og unge, der er flygtet fra Boko Haram og nu befinder sig i de hårdest ramte områder i Nigeria.