Forside / Nyheder / Store fremskridt i regnskoven
Artikel

Store fremskridt i regnskoven

08.05.2018

Af Julie Andersen Schou

yongas-bolivia-foto-mike-kolloffel-15680x453.jpg
Foto : Mike Kolöffel

April blev en helt særlig måned for de oprindelige folk, der bor i den colombianske del af Amazonas.

De seneste år har ikke budt på alt for mange positive nyheder for de oprindelige indbyggere i Amazonas, der dagligt kæmper mod forurening, afskovningog gement tyveri af deres territorier. Men den udvikling blev heldigvis om ikke stoppet, så i hvert fald bremset gevaldigt op i løbet af april måned i år.

I starten af 2018 havde en gruppe unge med hjælp fra NGO’en Dejusticia lagt sag an mod den colombianske stat for ikke at beskytte regnskoven godt nok.

”Det er os, der skal leve med den øgede globale opvarmning i fremtiden, og derfor vil vi have konkrete handlinger,” udtalte en af sagens advokater.

Og dette krav fik de opfyldt: I starten af april faldt der dom i Colombias Højesteret. Den fastslog, at ødelæggelsen af regnskoven går ud over fremtidige generationers ret til en sund natur. Amazonas har nu de samme rettigheder som en borger i Colombia, og staten har pligt til at beskytte skoven.

Den colombianske regering skal hurtigst muligt fremlægge en plan for, hvordan den vil stoppe afskovningen af regnskoven.

Freden går ud over skoven

Dommen kommer ikke et øjeblik for tidligt, for afskovning er et kæmpestort problem i Amazonas. Fra 2015 til 2016 steg afskovningen således med 44 procent, især på grund af illegal skovfældning.

En del af forklaringen er den fredsaftale, der blev indgået mellem guerillagruppen FARC og den colombianske regering i 2016. Den indebar, at FARC lagde våbnene fra sig og trak sig ud af de områder, hvor de havde holdt til, blandt andet Amazonas.

FARC’s fravær har medført, at der nu er opstået en kamp om ressourcerne i regnskoven. Andre væbnede grupper har mange steder overtaget kontrollen, og det er gået hårdt ud over oprindelige folk, småbønder – og altså også skovens rettigheder.

Flere rettigheder til oprindelige folk

Mindre end en uge efter Højesterets dom kom den colombianske regering med sit eget udspil for at redde Amazonas: Den afgående præsident Juan Manuel Santos annoncerede, at han vil frede 80.000 kvadratkilometer af det sydlige Amazonas.

Den norske regering har lovet at donere hvad der svarer til omkring 310 millioner danske kroner årligt indtil 2025, hvis Colombia lever op til disse løfter om bekæmpelse af afskovning. Pengene vil gå til småbønder, oprindelige folk og lokale institutioner, der arbejder med skovbeskyttelse.

”Oprindelige folk har traditionelt vist sig som de bedste beskyttere af regnskoven” fastslog den norske klima- og miljøminister Ola Elvestuen i et interview med Reuters.

Den colombianske præsident havde også en anden vigtig besked til de oprindelige folk i Amazonas: De vil fremover få mere selvbestemmelse over deres egne territorier. Så alt i alt blev april altså til en god måned for de oprindelige folk i Colombias regnskov.