Forside / Nyheder / Stærke unge bevæbnet med værktøj
Artikel

Stærke unge bevæbnet med værktøj

09.01.2017

Patience på EYE-centeret, hvor hun studerer til tømrer.
Patience på EYE-centeret, hvor hun studerer til tømrer.
Foto : William Vest-Lillesøe

Det er ikke nemt at få Liberia på fode igen efter ebolaen. Men unge kræfter i landet gør et ihærdigt forsøg. En faglig uddannelse får drømmen om at starte egen virksomhed til at rykke nærmere for 23‑årige Patience

Flager af lyst træ rammer jorden, når 23-årige Patience Kudee skærer små, fine mønstre i bordpladen. Hun skal lave et bord som en del af sin praktiske eksamen på tømreruddannelsen på Education for Youth Empowerment-centeret (EYE), der ligger i byen Zwedru midt i Liberias jungle.

Sidste år fik Patience job hos en lokal tømrer. Men hun fandt hurtigt ud af, at hendes ambitioner ikke stemte overens med at være stikirenddreng. Derfor sagde hun op og begyndte på aftenskole. Her hørte hun en ven fortælle om EYE-centeret, og hun blev inspireret til selv at søge ind.

Nu er hun ved at uddanne sig til tømrer – som den eneste kvinde i klassen. Efter mere end ti år med borgerkrig var Liberia en svag stat, allerede før ebolaen startede sin hærgen.

Uddannelsessystemet hang i laser: Der var mange, der droppede ud af skolerne, kun få piger fik en uddannelse, og der var ikke nok lærere. Ebolaen gjorde kun situationen værre. På grund af smittefaren måtte man ikke samles mere end ti mennesker i et rum, og derfor lukkede skolerne i et helt år.

Tilbage efter ebolaen

I sommeren 2015 åbnede skolerne igen, men mange forældre var nervøse for at sende deres børn af sted – de var stadig bange for smittefaren. Derfor bestod meget af Oxfam IBIS’ arbejde i landet i 2015 i at oplyse om, at skolerne igen var sikre.

Da EYE-centeret åbnede for ti år siden, var målet at give Liberias unge en levevej efter borgerkrigen. De studerende er mellem 15-35 år og har allerede oplevet alt for meget – nogle har mistet familie- medlemmer, andre har været i krig som børnesoldater.

På centeret får de en uddannelse som for eksempel tømrer, murer eller kosmetolog, og bagefter får de støtte af en mentor til at starte egen forretning. På grund af ebolaen var Oxfam IBIS nødt til at lukke centeret forrige år.

Men da det åbnede igen i marts 2015, blev 70 elever optaget og fortsatte uddannelsen ti måneder frem.

En af dem var Patience. Uddannelsen betyder alverden for den 23-årige kvinde.

Den giver hende modet og evnerne til at starte som selvstændig engang ude i fremtiden. Og det er den slags, der betyder alverden for Liberia