Forside / Nyheder / Skattefusk er korruption
Artikel

Skattefusk er korruption

11.05.2016

Af Lars Koch, international chef

Gennemsigtighed i skattesystemet er det vigtigste våben i bekæmpelsen af skattefiflerier og korruption.

Panamapapirerne har vist, hvordan rige personer kan gemme deres formuer bag skuffeselskaber og stråmænd i skattely. Lækket fra det fordækte rådgivningsfirma Mossack Fonseca i Panama er bare toppen af et enormt isbjerg. Der findes mange andre tilsvarende rådgiverfirmaer, der sammen med store internationale banker hjælper rige mennesker til at undgå skat. Samme firmaer, der også hjælper narkokarteller og andre kriminelle med at gemme deres penge.

Verdensbanken Præsident Jim Yong Kim kalder det ”en form for korruption, der rammer de fattige,” når store selskaber og rigmænd undgår at betale skat i de lande, hvor de arbejder.

Den 12-13. maj har den britiske premierminister David Cameron indkaldt til et Anti-Korruptions Topmøde i London. Her er skattefiflerier kommet højt på dagsordenen som en vigtig form for korruption. Korruption er defineret som ”misbrug af betroet magt for egen vindings skyld”. Det er præcis, hvad de store selskaber og rigmænd gør, når de bøjer reglerne, så de ikke skal betale skat, og derved sender regningen videre til alle os andre.

Det er korruption i den helt store skala.

Oxfam og IBIS har mobiliseret 300 top-økonomer fra hele verden til at skrive et brev til lederne fra de 40 lande, der mødes denne uge i London. Blandt underskriverne er prominente navne som Thomas Piketty, Jeffrey Sachs og Nobelprisvinderen fra 2015 Angus Deaton. I brevet understreger de, at ”skattely  ikke tjener noget nyttigt økonomisk formål” og opfordrer politikerne til at sætte en stopper for skattely.

Skriv under her for at sætte en stopper for skattely

Hvis du har skrevet under, så del opfordringen i dit netværk

Ligesom IBIS opfordrer økonomerne til to vigtige tiltag: At alle lande, også skattely, skal have et offentligt tilgængeligt register over ejerne af selskaber, så man ikke kan gemme sine penge bag stråmænd og skuffeselskaber. Og at store selskaber skal aflægge et offentligt tilgængeligt regnskab for alle de lande, hvor de arbejder. Det er ikke nok, at det er regeringerne, der får informationerne. For at genoprette tilliden til at også store selskaber og rige privatpersoner betaler skat, skal det være offentligt, så også folk i fattige lande kan holde deres skattefiflere og magthavere ansvarlige. Gennemsigtighed er det vigtigste våben i bekæmpelsen af skattefiflerier og korruption.

Vi venter dog stadig på, at den danske regering melder klart ud i kampen mod skattely og arbejder aktivt gennem EU på at skabe større gennemsigtighed. Det også kommer de fattigste lande til gode. For det er altid de fattigste, der bliver ramt hårdest af fiflerier, magtmisbrug og korruption.