Forside / Nyheder / Sammen kan vi udrydde fattigdom
Artikel

Sammen kan vi udrydde fattigdom

23.01.2017

I foråret blev IBIS officielt til Oxfam IBIS. Det gjorde vi, fordi fattigdom er et globalt problem, som vi skal udrydde i et globalt fællesskab. Det giver kæmpestore muligheder – vær med!

50 ÅRS HISTORIE

Det er selvfølgelig tilfældigt, at vi bliver 50 og Oxfam IBIS samme år. Men alligevel giver det ret god mening.

I 25 år var vi den danske del af World University Service, et globalt netværk af studenterorganisationer, der kæmpede for uddannelse til alle.

Kampen mod apartheid og støtten til frihedsbevægelserne ændrede vores måde at arbejde på, og vi støttede aktivt op med uddannelse i bevægelsernes kamp for frihed og demokrati.

Vores programmer og ambitioner voksede. Vi hørte ikke længere til i WUS, og i de næste 25 år hed vi IBIS og var en uafhængig dansk udviklingsorganisation – fri til at samarbejde med de partnere, der måtte dele vores tro på, at uddannelse skaber udvikling. En af de partnere har været Oxfam.

Vi har især samarbejdet på det politiske niveau med at påvirke de uretfærdige strukturer, der holder folk fast i fattigdom.

Men vi har også arbejdet sammen om at sikre uddannelse til alle – blandt andet igennem den globale kampagne, vi på dansk har kaldt Hele Verden i Skole. Behovet for et tættere samarbejde voksede.

I år 2000 blev vi en del af Alliance 2015, hvor vi lavede programsamarbejder med andre ngo’er i Europa. Det samarbejde har vi nu forladt. Oxfam har over 70 års erfaring og arbejder i mere end 90 lande.

Vi ved, hvad der skal til for at udrydde fattigdom. Og vi kan samle og engagere mennesker og ressourcer verden over for at få det til at ske. Sidste år hjalp Oxfam mere end 25 millioner mennesker og førte kampagner, der ramte endnu flere.

VI ER OXFAM – SAMMEN!

Oxfam er en global bevægelse af mennesker, der ikke vil finde sig i fattigdom – for fattigdom er skabt af mennesker, og mennesker kan også udrydde den.

Vi er helt almindelige mennesker: illdsjæle, skolelærere, studerende, kokkeelever, politiske eksperter, mineaktivister, kakaobønder, kvinderetsforkæmpere, vandingeniører, forældre, fundraisere, udviklingsfolk, kampagnefolk, oprindelige folk og mange flere.

Vi tror på den magt, som mennesker har, når vi arbejder sammen for en retfærdig og lige verden uden fattigdom. En verden, hvor alle har mulighed for at få en god uddannelse, så de kan bekæmpe fattigdom i deres eget liv.

Hvor alle får indflydelse på de beslutninger, der påvirker deres liv. Hvor alle er mere trygge og vender stærkere tilbage efter katastrofer.

Og hvor alle har mulighed for at gøre brug af deres rettigheder og pligter som fuldgyldige borgere i en demokratisk verden, hvor alle opfattes og behandles lige.

MEGET ER NYT ...

Kampen mod fattigdom og uretfærdighed har altid ligget i IBIS’ DNA. Nu kæmper vi bare sammen med endnu flere, og hele verden er vores arbejdsområde.

Vi er blevet en del af en handlekraftig organisation, der reagerer hurtigt, når katastrofen rammer. Det betyder, at Oxfam IBIS også vil være klar til at engagere danskerne i at hjælpe de ramte med at komme stærkere tilbage, så de kan klare sig selv – måske endda bedre end før.

Oxfam IBIS er kendt som en af Europas stærkeste forkæmpere for alles ret til en god uddannelse. Oxfam er verdens førende ekspert i at sikre vand og sanitet i katastrofesituationer.

Vi samarbejder på kryds og tværs, og vi deler gerne vores viden med andre organisationer.

...OG EN DEL ER VED DET GAMLE

I Oxfam IBIS arbejder vi som altid for en retfærdig verden, hvor alle har lige adgang til uddannelse, indflydelse og ressourcer. Vi tror stadig på, at partnerskaber er vejen til bæredygtig udvikling – i Oxfam bliver mulighederne for samarbejde bare større.

Kampen for kvalitetsuddannelse står stadig øverst på vores liste. For skolegang, der giver mulighed for at klare sig selv og mod til at bruge sin stemme, er et af de vigtigste redskaber til at gøre op med ulighed og bekæmpe fattigdom.

I Oxfam styrker vi vores arbejde med at forhindre store selskaber og absurd rige mennesker i at skjule enorme formuer i skattely. Penge, som kunne være gået til for eksempel skoler til verdens fattigste. For kampen mod skattely er en kamp, der skal kæmpes globalt, og magthaverne lytter virkelig, når vi taler med én stemme.

Vi vil også fortsat kæmpe for oprindelige folks rettigheder, ikke mindst i Latinamerika. For fattigdommen skal også bekæmpes, når den kun rammer udsatte grupper.

DET ER IKKE BARE ØNSKETÆNKNING

Lige nu lever 1,2 milliarder mennesker for mindre end 1,25 dollars om dagen. Men det behøver ikke være sådan – vi kan blive den generation, der udrydder ekstrem fattigdom for altid!

Antallet af mennesker i ekstrem fattigdom er nemlig halveret i løbet af bare 15 år.

Vi tror på – og både FN og eksperterne er enige i – at det er muligt helt at udrydde den inden 2030. Det er en stor udfordring.

Men vi ved, at vi mennesker har magten til at bekæmpe fattigdom, hvis vi står sammen.