Forside / Nyheder / Oxfam opfordrer til frigivelse af politiske fanger i Niger
Artikel

Oxfam opfordrer til frigivelse af politiske fanger i Niger

25.05.2018

Af Malene Aadal Bo

Den 25. maj er det to måneder siden, at 26 aktivister blev anholdt under en fredelig demonstration i Niger. Oxfam udtrykker dyb bekymring og opfordrer regeringen til at frigive fangerne, der er tilbageholdt på ubestemt tid.

Befolkningen i Niger har siden december måned sidste år været på gaden i fredelige protester mod den nye finanslov. Det er nu to måneder siden, at situationen kulminerede med fængslingen af 26 aktivister, som stadig sidder fanget - anklaget for "tilrettelæggelse af og deltagelse i en uautoriseret demonstration", "medskyld i vold", "aggression" og "ødelæggelse af ejendom”.

10 organisationer herunder Oxfam og Amnesty International opfordrer nu Nigers regering til at frigive fangerne og give borgerne mulighed for at udtrykke deres protester og gå i dialog med regeringen på fredelig vis.
”Det er dybt bekymrende, at basale menneskerettigheder til at udtrykke sig undertrykkes i Niger, og at situationen ser ud til at blive værre,” siger Lotte Jensen, rådgiver i Oxfam IBIS.

Lederen af ROTAB, som er Oxfams samarbejdspartner er anklaget for at være en af ophavspersonerne til den i øvrigt fredelige demonstration, selv om han ikke deltog i demonstrationen. Mange mennesker i Niger har siden december måned protesteret mod finansloven, som kan få store økonomiske konsekvenser i dagligdagen i form af skatter og afgifter for de fattigste – ligesom der er lagt op til at give store skattefordele for store udenlandske selskaber i landet.

Adama Coulibaly er direktør for OXFAM i Vestafrika og siger:
”Civilsamfundsorganisationers engagement i fredelige aktiviteter er beskyttet af den internationale ret til at deltage i fredelige aktiviteter. Organisationerne er til for at spille en afgørende rolle i beskyttelsen og udmøntningen af menneskerettigheder og demokrati. De bør ikke betragtes som en trussel, men snarere som aktører for dialog, som staten burde engagere sig i,” siger Coulibaly og opfordrer regeringen til straks at løslade aktivisterne, opgive anklagerne mod dem og omgående indlede en konstruktiv dialog med civilsamfundet.