Forside / Nyheder / Oxfam IBIS i nyt samarbejde med EU-parlamentarikere
Artikel

Oxfam IBIS i nyt samarbejde med EU-parlamentarikere

24.05.2019

Af Malene Aadal Bo

jeppe-kofod-kristian-weise-underskriver-skattely-charter-foto-lotte-aersoee-oxfam-ibis-17-680x453.jpg

Ingen kommunale penge skal forvaltes af hvidvaskbanker, og når kommunerne køber ydelser af private virksomheder, skal de kunne fravælge dem, der benytter sig af skattely eller aggressiv skatteplanlægning.

Sådan lyder budskabet fra Oxfam IBIS og Jeppe Kofod, Socialdemokratiets spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, der har taget initiativ til charteret ”Slut med offentlige indkøb hos selskaber i skattely”.

Fem af de danske spidskandidater til Europa-Parlamentsvalget skrev onsdag under på charteret, og flere andre har erklæret sig enige i, at det i fremtiden skal være muligt for offentlige myndigheder at fravælge virksomheder med en uetisk skattepraksis.

”Danske kommuner skal ikke tvinges til at bruge penge på virksomheder, som ikke betaler en retfærdig del af deres overskud i skat. Det er en absurd situation at lægge skatteborgernes penge hos leverandører, der ikke selv bidrager til fællesskabet,” siger Jeppe Kofod.

Det lyder som sund fornuft, men i dag er det svært for de danske kommuner at leve op til. For ifølge gældende EU-lovgivning må offentlige myndigheder kun i meget lille omfang tage hensyn til leverandørers skattepraksis. Derfor bør reglerne laves om, mener Oxfam IBIS, Jeppe Kofod og en række af de øvrige danske kandidater til Europa-Parlamentet.

Oxfam IBIS har tidligere samlet 10 danske kommuner i initiativet Skattelyfri Kommuner, og ifølge generalsekretær Kristian Weise er det et stort ønske fra danske borgere og kommunalpolitikere effektivt at kunne udelukke samarbejdspartnere og leverandører, der ikke har en ansvarlig skattepraksis og ad den vej betaler deres del til fællesskabet.

”Det glæder mig meget, at kampen mod skattely tydeligvis er en prioritet for så mange af de danske kandidater. Med det engagement tror jeg, at vi markant kan styrke den fælles europæiske kamp mod selskabers skattetricks, som hvert år alene koster Danmark 4,5 milliarder kroner,” siger Kristian Weise.

Charteret er underskrevet af Kristian Weise fra Oxfam IBIS og de fem danske spidskandidater til Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S), Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU), Margrethe Auken (SF), Nikolaj Villumsen (Enhedslisten) og Rasmus Nordquist (Alternativet).

For at styrke kommunernes muligheder for at fravælge virksomheder, der benytter sig af skattely og aggressiv skatteplanlægning, foreslår Jeppe Kofod konkret, at man indfører ”fair skat-klausuler” i EU’s udbudsdirektiv. Det vil i praksis betyde, at offentlige instanser aktivt kan fravælge virksomheder, der helt eller delvist ejes fra skattely og virksomheder, som har været involveret i f.eks. bestikkelses- eller hvidvasksager, fra offentlige udbud.