Forside / Nyheder / Oxfam hjælper over en halv million efter jordskælvet i Nepal
Artikel

Oxfam hjælper over en halv million efter jordskælvet i Nepal

09.11.2016

Af Frida Fredsgaard Lassen

Indbyggerne i landsbyen Lamosanghu i Nepal modtager nødhjælp fra Oxfam
Indbyggerne i landsbyen Lamosanghu i Nepal modtager nødhjælp fra Oxfam
Foto : Kieran Doherty, Oxfam

18 måneder efter jordskælvet ramte Nepal, og genopbygningen af landet er i fuld gang. Oxfam har hjulpet over en halv million mennesker med boliger, mad, rent vand og kloakering. 72-åruge Phul Maya Waiba er en af dem, der har fået hjælp til at komme tilbage på fode igen

Phul Maya Waiba på 72 år bor med sine to børnebørn i en midlertidig barak i landsbyen Kuwapani Village, efter at jordskælvet 25. april sidste år smadrede hendes hus. Phul gør, hvad hun kan for at holde barakken ren og sørge for rent drikkevand – men det er ekstremt svært med den begrænsede adgang til rent vand.

Før jordskælvet ramte den lille landsby måtte Phul gå adskillige kilometer for at skaffe rent drikkevand til sin familie – en gåtur, der tog omkring en halv time. Og som årene er gået, er det blevet hårdere for den ældre dame.

”Jeg plejede at have en paraply i den ene hånd og en spand fuld af vand i den anden, mens jeg gik ned igennem det bakkede landskab, hele tiden med frygten for at glide og falde,” fortæller Phul.

Oxfam har nu sørget for toiletter, kloakering og rindende vand i Kuwapani Village. Phul har nu en vandpumpe lige ude foran barakken, hvor hun bor, så det tager hende kun fem minutter at skaffe vand til de huslige gøremål.

Phul er meget taknemmelig for, at hun nu har så let adgang til rent drikkevand.

”Det er fantastisk, at jeg nu har vand lige uden for døren. Jeg håber, at andre vil få de samme faciliteter som mig.”

Oxfam har desuden startet en informationskampagne om personlig hygiejne og sygdomsforebyggelse ved katastrofer for beboerne i den lille landsby. Derfor kan Phul nu lære sine to børnebørn om sikkert drikkevand og personlig hygiejne.

Nødhjælpsindsamling sender børn i skole

Alt i alt er Oxfams nødhjælp nået ud til over en halv million mennesker. Vi har uddelt 71.000 telte og genetableret vand- og kloaksystemer i 9.800 husholdninger. Samtidig har vi nået mere end 55.000 mennesker med oplysningskampagner om sygdomsforebyggelse og personlig hygiejne. 270.000 mennesker har fået gavn af vores programmer, som giver dem mulighed for at skabe sig en indkomst og få mad på bordet.

Da jordskælvet ramte, samlede Oxfam penge ind fra hele verden til at hjælpe ofrene med. Af de mennesker som har fået hjælp for pengene, har 67 procent købt mad, 29 procent har kunne sende deres børn i skole, 22 procent har fået penge til tøj, og 18 procent har kunne bruge pengene til at tilbagebetale gæld. (Procentsatserne giver tilsammen over 100 procent, da dem der har fået gavn af pengene i flere tilfælde har fået penge til mere end én ting).