Forside / Nyheder / Oxfam hjælper de fattigste efter Orkanen Irma
Artikel

Oxfam hjælper de fattigste efter Orkanen Irma

12.09.2017

Af Rikke Hovn Poulsen

Især de nordlige kystområder i Haiti blev hårdt ramt af Irmas hærgen
Især de nordlige kystområder i Haiti blev hårdt ramt af Irmas hærgen
Foto : Tania Escamilla/Oxfam

Huse, marker, vandforsyninger og veje er mange steder ødelagt af oversvømmelser og stormskader efter orkanen Irma. Derfor er Oxfam og vores caribiske partnere lige nu i gang med at hjælpe de mennesker, der har mistet alt.

Til alt held gik Irmas centrum nord om både Haiti og Den Dominikanske Republik, og det betød, at skaderne langt fra blev så slemme som frygtet. Alligevel er der sårbare mennesker i begge lande, som mistede både hjem og levevej under orkanen, og som stadig ikke har adgang til vand og sanintet.

I Den Dominikanske Republik drev Irma mere end 24.000 mennesker væk fra deres hjem. Oxfam arbejder lige nu på højtryk i de nordlige kystområder, som blev værst ramt. Her ødelagde Irma mere end 2.000 hektar afgrøder og mere end 100 huse.

I Haiti arbejder vi først og fremmest med at forebygge kolera og andre sygdomme, som let opstår, når vandforsyningerne er ødelagt. Vi sætter vandtanke op i flere landsbyer i den nordvestlige del af landet, og vi uddeler vandrensningstabletter, hvor det er nødvendigt. Derudover er vi og vores lokale partnere med til at sørge for, at befolkningen får livsvigtig information om hygiejne og sikkerhed lige nu.

Irma ramte Cuba hårdt: To millioner mennesker blev evakueret fra deres hjem. Store dele af Havana er stadig oversvømmede, og mange andre byer er uden elektricitet og vand. Oxfam er i gang med at undersøge behovet på den østlige del af øen. I samarbejde med regeringen og lokale partnere finder vi i disse dage ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe.

Fattigdom er den største synder

Som alle andre naturkatastrofer ramte Irma de fattigste hårdest. Mennesker, som bor i faldefærdige huse, og som i forvejen har svært ved at tjene til dagen og vejen, er ekstremt sårbare, når naturen går amok. De har ikke ressourcerne til at komme ovenpå igen. Især kvinderne mærker effekterne - de er centrale i vores bestræbelser på at få samfundene på fode igen.

Oxfam opfordrer regeringerne til at sætte ind over for årsagerne til ekstrem fattigdom som en del af deres nationale katastrofeberedskab. Landene bør investere mere i at opbygge befolkningernes forsvarskraft, så de hurtigere kan komme ovenpå igen.