Forside / Nyheder / Oxfam hjælper de fattigste med at forberede sig på orkanen Irma
Artikel

Oxfam hjælper de fattigste med at forberede sig på orkanen Irma

06.09.2017

Af Malene Aadal Bo

Haiti er det fattigste land i Latinamerika, og derfor er indbyggerne ekstremt sårbare over for naturkatastrofer
Haiti er det fattigste land i Latinamerika, og derfor er indbyggerne ekstremt sårbare over for naturkatastrofer
Foto : Vincent Tremeau, Oxfam

Orkanen Irma bevæger sig lige nu gennem Caribien med kolossale ødelæggelser til følge. Den vil formentlig ramme Den Dominikanske Republik inden længe og senere regionens fattigste land, Haiti. Desværre ved vi, at naturkatastrofer altid rammer de fattigste samfund unødvendigt hårdt.

Ifølge CNN har Irma allerede slået ni mennesker ihjel på sin vej.

”Det er desværre næsten givet på forhånd, at flere menneskeliv vil gå tabt, og at mange de næste timer og døgn vil miste deres hjem og levebrød. De fattigste befolkninger bliver altid hårdest ramt af katastrofer, for når man bor i et blikskur, er det nærmest umuligt at forberede sig på en orkan som denne. Så hjælper en sandsæk ikke meget. Og mange af disse mennesker har umiddelbart intet sted at flygte hen,” siger Annelie Abildgaard, kommunikationschef i Oxfam IBIS.

Oxfam står klar i Haiti, Den Dominikanske Republik og Cuba til at rykke ud med livreddende nødhjælp og sikre tag over hovedet, rent vand, mad og sanitet til ofrene. Oxfam har arbejdet i området i årtier. Vi har blandt andet gjort et stort arbejde med at hjælpe Haiti på fode igen efter jordskælvet i 2010 og orkanen Matthew, der ramte landet sidste år.

”Den hjælp, de lokale tidligere har fået, vil gøre, at de er lidt bedre forberedt end ellers. Og vi håber, at befolkningen på Haiti dermed bliver i stand til at minimere katastrofens omgang,” siger Annelie Abildgaard.

Oxfam har blandt andet samlet lokalsamfund i et netværk, som hjælper indbyggerne med at forberede sig på det ekstreme vejr, der jævnligt rammer i området. En central del af arbejdet er at sikre, folk vigtige informationer rent faktisk når ud til folk i tide.

"Lige nu er der eksempelvis mennesker fra netværket, der går rundt fra hus til hus og sørger for, at alle indbyggere ved, at der er en orkan på vej. De fortæller folk, hvordan de kan sikre deres huse ved at sømme vinduer til og afstive vægge. De hjælper dem til at finde ud af, hvor det sikreste sted er at opholde sig. De opfordrer folk til at have mad og vand tilgængeligt, og sørger for, at de ved, hvor de skal henvende sig, hvis de får brug for hjælp," siger Annelie Abildgaard.

En anden vigtig del er at sørge for, at der findes sikre steder, folk kan evakueres til.

"Især i Haiti bor mange mennesker i huse og hytter, der på ingen måde kan modstå en voldsom storm. Men de er bange for at forlade deres hjem, fordi de frygter at få stjålet deres få ejendele. Derudover ved de ofte ikke, hvor de skal tage hen - hvor de kan finde et sted, som kan modstå orkanen og som samtidig er et trygt sted at være," siger Annelie Abildgaard.

Oxfam har erfaring for, at katastrofer på én gang får det bedste og det værste frem i folk. Der er mange historier om mennesker, der hjælper hinanden, når de har mistet alt. Men samtidig er det også almindeligt, at vold, røverier og seksuelle overgreb eskalerer i kølvandet på katastrofer som denne - også de steder, hvor folk er samlet for at finde sikkerhed.

En del af Oxfams arbejde har derfor været at lave minimumsstandarder for tilflugtsstederne og sørge for, at indbyggerne kender de steder, der er godkendt og kontrolleret af myndighederne.

"Tilflugtsstederne er netop nu ved at blive forberedt, så de kan huse folk - ikke bare de timer, orkanen raser, men også i de dage og måske uger der måske går, inden folk har noget at vende hjem til," siger Annelie Abildgaard.

Ud over de konkrete tiltag, der skal hjælpe befolkningen i en krisesituation som denne, har Oxfam en række langsigtede aktiviteter i landene. I Haiti har vi blandt andet været med til at sikre børn og unge en uddannelse, og vi har støttet uddannelsen af kvindelige bygningskonstruktører, som på den måde har skabt sig et job og en indtægt og samtidig kan være med til at sikre, at de nye huse der bygges i Haiti er modstandsdygtige overfor kraftig storm og regn.