Hård kritik efter valg i Nicaragua

12. nov 2011
Af
Per Bergholdt Jensen

EU’s valgmission i Nicaragua retter hård kritik mod valgprocessen og valgrådet, men lederen af Nicaraguas øverste valgråd afviser kritikken med at ”EU ikke er guds ord”. Samtidig er fem mennesker meldt dræbt efter voldelige protester mod sandinisternes jordskredsejr, som giver FSLN og Daniel Ortega fuld kontrol med parlamentet.

Nicaraguas øverste valgråd (CSE) er uigennemsigtigt og partisk, udtaler EU’s valgmission (MOEUE) i det mellemamerikanske land i en foreløbig rapport. Ifølge missionen er CSE’s uafhængighed og neutralitet forringet siden valget i 2006, og anbefalinger fra EU er ikke blevet fulgt.

EU missionen påpeger, at CSE ikke har samarbejdet nok med oppositionspartierne, og at de territoriale valgråd og valgkomitéer var dominerede af regeringspartiet FSLN. EU observatørerne giver en positiv evaluering af stemmeafgivelsen i 85 procent af de 559 besøgte valgsteder.

Derimod udtrykker valgmissionen bekymring over, at 37 procent af de besøgte valgsteder ikke fulgte normerne for stemmeoptælling. I alt var der 12.960 valgsteder.

EU melder også om ulovlig annullering af stemmer til oppositionen. Desuden påpegede EU missionen, at valgmyndighedernes den manglende udstedelse af identitetskort afholdt tusindvis af nicaraguanere fra at stemme.

EU valgmissionen udtrykte ligeledes betænkelighed over Ortegas forfatningsstridige kandidatur.

EU missionen kritiserer desuden CSE for ikke at udstede identitetskort i tide, hvilket afholdt tusinder fra at stemme, samt for ikke at give akkreditering til valgobservatører fra oppositionen. Desuden fremhæves det, at CSE ikke gav observatørstatus til kritiske lokale organisationer.

”EU er ikke Guds ord”

Valgrådets leder, Roberto Rivas, afviste ifølge avisen La Prensa rapporten fra EU valgmissionen, med argumentet, at ”EU ikke er Guds ord”. Udtalelsen faldt i et interview med CNN

”Valgprocessen er fuldstændig legitim. Der har ikke været fejl fra vores side. Det er deres [EU’s valgmissions] fortolkning, som skyldes den nicaraguanske oppositions fortolkning,” sagde Rivas.

Rivas udtalte også, at EU’s rapport ”ikke er gyldig”. Han påpegede, at han selv er ansvarlig for valgprocessen i Nicaragua, og at valgrådet er ”fuldstændigt uafhængigt.”

Den fulde rapport fra EU’s valgmission vil blive offentliggjort i januar 2012 i forbindelse med starten på Daniel Ortegas nye valgperiode.

Dødsfald efter voldelig uro

Imidlertid hersker der fortsat utilfredshed med valgresultatet blandt liberale i visse områder af Nicaragua, og fem mennesker har mistet livet i ugens løb, som følge af voldelige protester. De mest voldelige episoder har fundet sted i traditionelt liberale zoner efter sammenstød mellem tilhængere af Det Uafhængige Liberale Parti PLI, sandinistsympatisører og politiet.

Værst er det gået til i landsbyen El Carrizo i den nordlige Madríz provinsen, hvor tre personer ifølge nicaraguanske medier blev skudt tirsdag den 8. november. Angiveligt trængte en gruppe bevæbnede sandinistsympatisører ind i landsbyen om aftenen og begyndte at forfølge lokale PLI tilhængere. De tre dræbte var en 65-årig mand og hans to voksne sønner.

Den lokale politichef og byens partisekretær for sandinistpartiet FSLN er begge tilbageholdt for mordene.

Samme dag blev en politisk sekretær fra sandinistpartiet dræbt af en gruppe PLI demonstranter i byen Siuana i atlanterhavsregionen RAAN. På selve valgdagen blev en person dræbt af skud i Ciudad Darío i Matagalpa departementet. Adskillige personer er ligeledes blevet såret i sammenstød forskellige steder i landet, herunder mindst 46 politibetjente.

Mange nicaraguanere frygter, at volden vil eskalere yderligere de kommende dage og uger.

Fototekst: Flere byer i Nicaragua har været plaget af voldelige protester mod Daniel Ortegas valgsejr. Her ses politi i Ciudad Darío, hvor en person blev dræbt i gadekampe mellem tilhængere af PLI og FSLN. Foto: Per Bergholdt Jensen