Er Danmark et skattely?

16. feb 2012
Af
Bue Heckmann

Danmark har en holdingselskabslovgivning, der i årevis er blevet udnyttet af verdens største mineselskab, BHP Billiton, til at kanalisere over 14 milliarder kroner gennem Danmark. Penge, som der højest sandsynligt aldrig bliver betalt skat af noget sted.

Grafik: IBIS.

Normalt er det kun eksotiske lande som Bermuda, der nævnes, når snakken falder på skattely, men noget tyder på, at Danmark også kan smides i denne kategori. Danmarks holdingselskabslovgivning bliver således aktivt brugt af nogle af de største multinationale selskaber i verden til at undgå at betale milliarder i skat. Penge, som i mange tilfælde, retmæssigt tilhører fattige udviklingslande.

Hvert år bliver der, således illegalt kanaliseret over 1.000 milliarder dollars ud af udviklingslande og 2/3-dele af disse penge står multinationale selskaber for, der ofte bruger skattely til at minimere eller helt at undgå at betale skat.

Hvad er Danmarks rolle?

Ved at lave en virksomhedsstruktur hvor udbyttet fra en mine i et udviklingsland udbetales som renter til et selskab beliggende i et traditionelt skattely kan multinationale selskaber som regel overføre pengene hertil uden at betale skat.

Problemet er ofte at få pengene hele vejen til aktionærerne uden at betale skat, og det er her Danmark spiller en rolle. Hvis det multinationale selskab opretter holdingselskaber i Holland og Danmark, kan de ved hjælp af juridiske spidsfindigheder og forskelle på nationale lovgivninger helt undgå eller minimere deres skattebetaling.

Ved at oprette et holdingselskab i Danmark, der ikke har anden funktion end at modtage udbytte fra et datterselskab i Holland for derefter at overføre pengene til det land hvor moderselskabet ligger, kan de multinationale selskaber således undgå at betale skat af deres udbytte (se nedenfor).

Verdens største mineselskab bruger Danmark

Mineselskaber er kendte for at bruge skattely, og en gennemgang af verdens ti største mineselskaber sidste år, viste, at de havde over 2.000 datterselskaber placeret i skattely.

En ny IBIS-rapport viser desuden, at de fem største mineselskaber som opererer i Sierra Leone ikke betaler selskabsskat og alle bliver ejet gennem skattely. Derfor har IBIS i samarbejde med rådgivende skatterevisor Christen Amby, kigget nærmere på verdens største mineselskab BHP Billiton Ltd., der alene sidste år tjente 21.8 milliarder amerikanske dollars efter skat på verdensplan.

Selskabet har to holdingselskaber indregistreret i Danmark. Det ene selskab, har over de sidste fem år modtaget over 14 milliarder kroner fra et datterselskab i Holland og har sendt et lignende beløb videre til dets aktionærer uden dette er blevet beskattet.

Dermed udnytter BHP Billiton aktivt et dansk skattehul til at kanalisere penge væk fra udviklingslandende hvor de højest sandsynligt er tjent og over til deres aktionærer uden at betale skat.

IBIS opfordrer

I regeringsgrundlaget står der, at Danmark skal føre an i kampen for at lukke skattehuller og adressere illegale kapitaloverførsler. Derfor opfordrer IBIS regeringen til at kigge nærmere på lovgivningen indenfor dette område, således, at Danmark ikke har love som udnyttes af multinationale selskaber til at undgå at betale skat i udviklingslandende.