Forside / Nyheder / Nye læk: Skattely dræner vestafrika
Artikel

Nye læk: Skattely dræner vestafrika

25.05.2018

Journalister fra 11 lande i Vestafrika har gravet sig ned i lækkede dokumenter fra blandt andet Panama Papirerne og fundet beviser på, hvordan regionens magtfulde politikere og rigmænd samt vestens multinationale virksomheder er dybt involveret i svindel, korruption og skattefifleri. Især det sidste koster dyrt og skyldes ifølge Oxfam især det internationale samfunds svigt i kampen mod skattely.

”I de fattige lande i Vestafrika betaler mennesker med deres liv, hver gang de magtfulde slipper for at dele deres overskud. Desværre er de seneste års politiske tiltag mod skattely ikke kommet Afrika til gode, til trods for at landene her er nogle af de mest udsatte i verden, når det kommer til skattely og deres samfundsundergravende effekt,” siger Oxfam IBIS’ skatteekspert Christian Hallum.

Journalisternes gravearbejde har resulteret i en artikelserie, som netop er blevet offentliggjort i medier over hele regionen. Se alle artiklerne her.  I artiklerne kan man læse, hvordan en cocktail af korruption, svindel og skattefifleri koster regionen langt mere end den modtager i udviklingsbistand. Og de sætter fokus på de alvorlige konsekvenser verdens skattely har på en region, som desværre har været helt udelukket fra de senere års tiltag mod skattely.

”Hver gang EU, OECD eller andre af de rige landes klubber er blevet enige om tiltag mod skattely er udviklingslandenes interesser systematisk blevet ignoreret,” påpeger Christian Hallum og tilføjer:
”Nu må vi have vores politikere på banen for at rette op på denne skævhed. Vi skal have inddraget de fattigste lande i kampen mod skattely og sikre os, at de skattely og multinationale virksomheder, som har hjemme her i Europa, ikke undviger skattebetaling i udviklingslandene – blandt andet ved at få vedtaget den land-for-land rapportering, som er på dagsordenen i EU sammenhæng netop nu.”

De nye artikler fra Vestafrika er samlet under titlen #WestAfricaLeaks og er baseret på knap 30 millioner dokumenter, som det internationale samarbejde for undersøgende journalister (ICIJ) løbende er kommet i besiddelse af – herunder de såkaldte Offshore Leaks, Swiss Leak, Panama Papirerne og Paradis Papirerne.

”De historier vi hidtil har set fra de her papirer, har allerede gjort en forskel, og jeg er sikker på, at den opmærksomhed og debat, som WestAfricaLeaks vil føre med sig, vil skabe et pres, som beslutningstagere forhåbentlig vil få svært ved at sidde overhørig. Vi vil i hvert tilfælde støtte vores samarbejdspartnere i regionen og globalt til at bruge øjeblikket til at kræve endnu mere gennemsigtighed og vigtige forandringer til fordel for verdens fattigste,” siger Christian Hallum.

Noter

  • #WestAfricaLeaks er et samarbejde mellem ICIJ og Oxfam IBIS’ samarbejdspartner i Vestafrika Norbert Zongo Cell for Investigative Journalism (Cenozo), samt15 journalister fra 11 vestafrikanske lande. Det kaster lys på en af Vestafrikas bedst bevarede hemmeligheder, nemlig hvordan regionens elite og vestens multinationale virksomheder gennem skattely dræner penge væk fra de fattige lande.

  • Se alle de offentliggjorte historier her: www.icij.org/investigations/west-africa-leaks/explore-the-stories