Forside / Nyheder / Nu er der 1 million sydsudanesiske flygtninge i Uganda
Artikel

Nu er der 1 million sydsudanesiske flygtninge i Uganda

15.08.2017

Af Malene Aadal Bo

amina-flygtning-fra-sydsudan-foto-kieran-doherty-oxfam.jpg

På torsdag ventes flygtning nummer 1 million at krydse grænsen mellem Sydsudan og nabolandet Uganda, lyder det fra UNHCR. Det er verdens hurtigst voksende flygtningekrise, og Oxfam opfordrer det internationale samfund til handling: Der er brug for nødhjælp, uddannelse og fred.

”Så længe den meningsløse og brutale konflikt i Sydsudan fortsætter, vil mennesker være tvunget til at forlade deres hjem for at søge sikkerhed for sig selv og deres familier. Det internationale samfund både bør og kan gøre langt mere for at skabe varig fred i Sydsudan via fredsaftaler og ved at tackle årsagerne til konflikten,” siger Mie Roesdahl, generalsekretær i Oxfam IBIS.

Samtidig opfordrer Oxfam bl.a. Danmark til at give økonomisk hjælp til Uganda, der lige nu er verdens tredje største flygtningemodtagerland efter Tyrkiet og Pakistan.

”Uganda har en ”åben-dør” politik for flygtninge fra Sydsudan, som har fået stor ros, men Uganda er et fattigt land og er ved at segne under omkostningerne ved at modtage de mange flygtninge,” siger Oxfams landedirektør i Uganda, Peter Kamalingin.

Langt størstedelen af flygtningene er kvinder og børn, som udover mad, vand og husly har brug for skolegang og beskyttelse mod overgreb og udnyttelse. Oxfam har siden konfliktens begyndelse hjulpet de internt fordrevne og dem, der er flygtet ud af landet til blandt andet Uganda. Udover nødhjælp har Oxfam fokus på at sikre de udsatte børn en uddannelse, som både hjælper dem nu, og som giver dem håb og mulighed for en bedre fremtid, når de en dag forhåbentlig kan vende hjem.

Fakta

  • Indsatsen for de sydsudanesiske flygtninge er stærkt underfinansieret – FN bad tidligere på året om 673 millioner dollar til arbejdet, men fik kun under en femtedel. Senest har Uganda selv bedt om international støtte til at sørge for flygtningene, men har kun fået en fjerdedel af det, der er brug for.

  • De sydsudanesiske flygtninge i Uganda runder i august 1 million – svarende til otte procent af Sydsudans samlede befolkning - og udgør nu den tredjestørste flygtningegruppe i verden. Uganda har også modtaget flygtninge fra DRC; Burundi og den Centralafrikanske Republik.

  • Der er næsten to millioner internt fordrevne i Sydsudan. I alt er hver tredje tvunget fra sit hjem siden konflikten brød ud i december 2013. Næsten 6 millioner mennesker har akut behov for hjælp.