Forside / Nyheder / Med karavane fra Burkina Faso til de danske skoler
Artikel

Med karavane fra Burkina Faso til de danske skoler

09.11.2017

Af Malene Aadal Bo

JuleKaravanen på landevejen i Burkina Faso, hvor de samlede historier og oplevelser, som de frem til jul vil dele med elever på skoler over hele Danmark.
JuleKaravanen på landevejen i Burkina Faso, hvor de samlede historier og oplevelser, som de frem til jul vil dele med elever på skoler over hele Danmark.
Foto : Zemba S

En helt særlig karavane har indledt en rejse rundt til 60 grundskoler over hele Danmark. JuleKaravanen har lige været i Afrika og medbringer historier, lege og billeder, som skal give danske børn indsigt i livet som det leves af børn et ganske andet sted i verden, nemlig Burkina Faso, som er projektland for Børnenes U-landskalender 2017.

Ollo, Elisa, Fadila er nogle af de børn, som danske skolebørn kan møde i de små film og tekster, som er en del af undervisningsmaterialet til årets U-landskalender 2017. Og så er det dem, der netop har haft besøg af en gruppe unge frivillige fra Oxfam IBIS’ fortællekaravane. De var taget til Burkina Faso i Vestafrika for at besøge børnene og for at lære, opleve og forstå så meget som muligt om burkinske børn og deres liv.

Nu er karavanen hjemme igen, og frem til jul rejser de rundt til skoler over hele landet for at dele deres oplevelser med danske skolebørn.
”Vi kommer med lege, vi har lært, instrumenter, eleverne skal prøve at spille på, sten med guldstøv man kan røre ved, vandspande der skal bæres på hovedet, krydderier man kan dufte til og en skattekiste af oplevelser, historier, billeder og film. Alt sammen for på forskellig vis at give danske børn en fornemmelse af livet i Burkina Faso og forhåbentlig en erkendelse af, hvor meget de har til fælles med børn andre steder i verden,” siger Josefine Aaris.

Hun er en af otte frivillige, der i oktober tog til Burkina Faso. Alle kom de hjem med et stærkt ønske om at hjælpe burkinske børn i skole og væk fra det farlige børnearbejde i guldminerne, og med stor lyst til at bruge deres oplevelser til at engagere danske børn i virkeligheden uden for Danmarks grænser.
”Vi glæder os helt vildt til at komme ud på skolerne. Måske især til at se, hvordan eleverne reagerer på vores historier, og hvilke spørgsmål de vil stille til det, de hører,” siger en af de andre deltagere, Anders Fjordvald Christensen.

Der har været rift om de 60 skolebesøg, karavanen tilbyder, og fra lærernes side stor efterspørgsel på en mulighed for at give danske børn globalt udsyn og den anderledes oplevelse, som et besøg af karavanen er.
”Både i forbindelse med U-landskalenderen og undervisningsmaterialet LæseRaketten, som vi laver hvert år, oplever vi, at danske elever er meget interesserede i oplæggene. Det er en god måde at engagere dem på og skabe en følelse af fællesskab mellem danske elever og børn i eksempelvis Burkina Faso,” siger Line Agerlin Trolle, der er kampagnekoordinator i Oxfam IBIS.

JuleKaravanen

  • Karavanen er en del af Børnenes U-landskalender, som består af en lågekalender og et stort undervisningsmateriale til børn i folkeskolen.U-landskalenderen er i 2017 et samarbejde mellem Danida, DR og Oxfam IBIS. JuleKaravanen består af en gruppe unge frivillige, som i år er rejst til Burkina Faso i Vestafrika og har mødt de børn, der optræder i materialet.

  • Frem til jul besøger de 60 skoler i Danmark og fortæller om deres oplevelser.

  • Udviklingsorganisationen Oxfam IBIS står for JuleKaravanen, og overskuddet fra salget af lågekalenderen går til et nyt Oxfam IBIS’ projekt i Burkina Faso. Projektet handler om at hjælpe nogle af de børn, der i dag arbejder i landets guldminer i stedet for at gå i skole. De skal have en god uddannelse, som kan hjælpe dem væk fra det farlige arbejde i minerne og give dem en vej ud af fattigdommen.