Forside / Nyheder / Lokal kvindeforening vil lave sund mad til Sucres skolebørn
Artikel

Lokal kvindeforening vil lave sund mad til Sucres skolebørn

19.01.2017

Af Mette Mølgaard Henriksen

Kvinderne fra foreningen Las Juanas
Kvinderne fra foreningen Las Juanas
Foto : Mette Mølgaard Henriksen

18 kvinder er gået sammen for at stifte en forening, der skal sikre sund og nærende morgenmad til skolebørnene i Sucre

De er alle kvinder, og de er alle mødre. De kommer fra forskellige baggrunde, men de har det til fælles, at de går op i deres børns sundhed og indlæring i skolen. Derfor er de i gang med at stifte en lokal forening.

Pauna Poppe er 29 år og mor til to børn, der begge går i skole. Hun fortæller, at Las Juanas, som kvinderne kalder sig, vil gøre op med kulhydrater, fordi det ikke er nærende for børnene og negativt påvirker deres skolegang.

"Vores børn spiser kiks, slik, nudler og kartofler. De er ofte syge, så de går glip af dage i skolen. Og så forstår de ikke altid, hvad læreren siger, fordi de ikke er godt ernærede," siger hun.

Økonomisk uafhængighed

Men Las Juanas har også et andet formål med foreningen. Kvinderne, der er mellem 19 og 48 år, glæder sig over at komme til at stå stærkere ved at være en del af foreningen. Det fortæller Gregoria Medrano, der er præsident for foreningen og enlig mor til to børn.

"Mange af os er enlige mødre, som leder efter en mulighed for at kunne klare os økonomisk for at kunne tage os af vores børn. Vi lærer at klare os økonomisk som kvinder, samtidig med at vi forbedrer morgenmaden for børnene i skolerne," fortæller hun.

Kvinderne er endnu ved at etablere sig, og de tjener derfor ikke noget på at være med i foreningen. Endnu. Det vil de på sigt, men beløbet kommer an på, hvor det godt det kommer til at gå. De mødes hver dag mandag til fredag i fire timer for at lægge en strategi for projektet.

Indtil videre er de blevet enige om, at quinoa-kompot med æbler skal være en del af morgenmaden. Herudover vil de også servere sunde kiks med små chokoladestykker i og cupcakes med naturlige frugter – blandt andet passionsfrugt. Maden skal være med et højt niveau af næring og uden konserveringsmidler.

"Vi ønsker at tilbyde de små børn i skolerne en god ernæringsrig morgenmad med proteiner og vitaminer, og det opnår vi ved disse produkter," fortæller 29-årige Pauna Poppe og tilføjer:

"Det er meget vigtigt, fordi en sund og nærende mad hjælper børnene i deres voksealder og videre udvikling."