Forside / Nyheder / Kampen mod skattely fik et kanonvalg i søndags
Artikel

Kampen mod skattely fik et kanonvalg i søndags

27.05.2019

Af Kristian Weise, generalsekretær

skatep-grafik-680x300.jpg

En af de største vindere i valgkampen til europaparlamentet blev kampen mod skattely. For første gang blev det et emne, der var umuligt at komme udenom

Lige nu taler alle om vindere og tabere i den nyligt overståede valgkamp til europaparlamentet. De 14 nye parlamentarikere er fundet – og tillykke til dem. Men jeg vil godt tillade mig at udråbe en 15. vinder: Kampen mod skattely!

Emnet har været alle steder de seneste uger: På valgplakater, i politikernes reklamer på sociale medier, debatter, artikler og så videre. I Oxfam IBIS tillader vi os at tage en lille del af æren. Vi har skubbet hårdt på. For eksempel lavede vi en rundspørge blandt kandidaterne, hvor to ud af tre svarede, at de anså kampen mod skattely og selskabers skattetricks som en af deres tre vigtigste mærkesager. Og da vi for et par uger siden afholdt konference om det på Christiansborg, var der god opmærksomhed fra mediernes side.

Det står i skærende kontrast til den modtagelse, vi fik, da Oxfam IBIS for ti år siden begyndte at tale om skattely. Dengang tænkte mange, at nu rablede det da for os. Kun få politikere tog os alvorligt, når vi pegede på de absurde milliardbeløb, som især udviklingslandene – men også vores eget velfærdssamfund – hvert år mister på grund af skattely.

Sådan er det heldigvis ikke længere. I dag kan politikerne ikke komme uden om at beskæftige sig med skattely – for det ER en af vor tids største udfordringer. Det er din og min kamp, som virkelig har båret frugt. Og det giver os rygstød til at blive ved med at klø på.

For der er stadig lang vej. Vi skal kæmpe på alle niveauer, fra kommunerne til OECD. Snart skal vi følge op med de nyvalgte parlamentarikere, så de fine ord bliver omsat til handling. Men lige nu er det i folketingsvalgkampen, at vi for alvor kan gøre en forskel.

Den kommende regering skal sørge for, at reglerne bliver overholdt, så alle betaler den skat, de skal. Skiftende regeringer har i årevis udsultet skatteforvaltningen, så det har været alt for let for styrtrige danskere og multinationale selskaber at smyge sig uden om at betale deres fair andel til fælleskassen.

Derfor vil vi sammen med en masse danskere presse den kommende regering til at investere mere i skatteforvaltningen. Vi får pengene hjem igen fem gange for hver eneste skattemedarbejder, vi ansætter. Det er på alle måder en god investering.

Hvis du vil være med, så skriv under her – EP-valgkampen viser jo, at det virker, når bare vi er mange nok, der står sammen.

Tillykke med valgsejren til alle jer skattely-modstandere derude. Tusind tak, fordi I er med.