Julemad i de varme lande

25. nov 2011
Af
Ane Lützhøft

Vi har indsamlet juleopskrifter fra vores medarbejdere i Afrika og Latinamerika. Læs om de forskellige madtraditioner, der hører julen til rundt om i verden - og prøv nogle af retterne selv

Til enhver fest hører der mad og drikke, og julen er ingen undtagelse, uanset hvor i verden man bor. Der er dog stor forskel på, hvad der står på bordet alt efter, hvor man bor. Når vi smovser i flæskesteg og and herhjemme, står der tamales på bordet juleaften i Guatemala.

Tamales består af bananblade, som guatemalanerne lægger svinekød eller kylling i en krydret tomatsauce på. Herefter dækkes de med majsmasse og bliver lavet til en lille pakke af bananbladet, som bindes med snor og bliver dampkogt. Vupti! Så er julemiddagen serveret.

Varm kakao og buñuelos, som er flade brød stegt i olie, nydes tidligt på aftenen den 24.december i Bolivia i Sydamerika. Det store julemåltid kaster bolivianerne sig først over ved midnat, hvor de først skåler med hinanden, for eksempel i champagne og bagefter spiser sammen efter en tur i kirke.

Julemidnatsmiddagen er traditionelt en suppe, som hedder Picana, og som indeholder grøntsager og 3-5 forskellige slags kød.

Der er for det meste "Jollof Rice" med kylling på menuen i Liberia, og i Ghana står den på stærk kyllingesuppe juleaften. Der er mange variationer af retten, som er udbredt i Vestafrika, men oftest består den af ris, tomater, tomatpasta, løg og rød peber. Herudover kan man tilsætte hvilken som helst slags kød, grønsag og/eller krydderi.

Suppe mod tømmermænd

I Sierra Leone nydes den traditionelle julemad først den 25., hvor man får yams og pebersuppe til morgenmad eller frokost. Det skulle være godt mod tømmermænd, som mange har efter at have festet juleaften. Senere på aftenen skal der festes igen, og her er der også Jollof Rice på menuen, foruden riskager til dessert.

På den anden side af jordkloden, i den vestlige del af Nicaragua, ligner julemaden den danske lidt mere. Her spiser man typisk kylling eller høne med fyld af eksempelvis hakket svinekød og rosiner, og nogle rige familier har adopteret den amerikanske tradition med at spise kalkun. På den caribiske kyst spises der ovnstegt svineskank, som i mere velhavende familier suppleres med kylling og oksekød.

Varmt og koldt til at skylle ned med

Der skal noget flydende til at synke al den mad. I Guatemala skyller man sine tamales ned med ”ponche”, som er en slags gløgg bestående af tørrede frugter, sukkerrør, kanelstænger og rom eller en anden slags alkohol. Ginger Beer, som er en hjemmelavet alkoholfri drik fremstillet på frisk ingefær og hemmelige ingredienser, som kun de enkelte familier kender, er den foretrukne juledrik I Nicaragua.

Liberias lokale øl hedder Club beer og drikkes året rundt, men til jul købes der Heineken som en ekstra juleforkælelse.

I Bolivia fejres julen primært med varm kakao, som drikkes i store mængder af både børn og voksne.

 

Fototekst: Juleforberedelser ser forskellige ud over hele verden. Men alle steder synes det at handle om mad. Her bliver der lavet en slags donuts i Ghana.

Foto: Kirstine Jakobsen