Forside / Nyheder / Inspirerende aften om pigers uddannelse
Artikel

Inspirerende aften om pigers uddannelse

26.01.2018

Af Rikke Hovn Poulsen

Panelet bestod af Oxfamfolk. Fra venstre Zeeshan Siddique fra Pakistan, Lisbeth Espana fra Bolivia og  Zakaria Sulemana fra Ghana. Til højre er uddannelsesrådgiver Irene Frederiksson fra OXfam IBIS
Panelet bestod af Oxfam-folk. Fra venstre Zeeshan Siddique fra Pakistan, Lisbeth Espana fra Bolivia og Zakaria Sulemana fra Ghana. Til højre er uddannelsesrådgiver Irene Frederiksson fra Oxfam IBIS
Foto : Lotte Ærsøe

Der var oplægsholdere fra hele verden, da Oxfam IBIS torsdag 25. januar holdt debataften om pigers uddannelse

”Det er vildt inspirerende at høre om det fantastiske arbejde, som mine kollegaer i andre lande gør inden for uddannelse. Jeg har hørt om flere projekter på mødet her, som jeg vil hjem og dele med de andre på kontoret i Bolivia. Det kan vi virkelig lære noget af,” jubler Lisbeth Espana, der er rådgiver på Oxfams ligestillingsprogram i Bolivia.

Hun var en af de tre oplægsholdere på det offentlige møde om pigers uddannelse, som Oxfam IBIS afholdt torsdag aften. Omkring 40 tilhørere – fra uddannelsesinteresserede Oxfam IBIS-medlemmer til studerende, konsulenter og ngo-kollegaer – var mødt op for at høre programfolk fra Ghana, Pakistan og Bolivia fortælle om det arbejde, de hver især udfører for at sikre kvalitetsuddannelse til nogle af verdens mest udsatte piger.

Oxfam IBIS’ egen uddannelsespolitiske rådgiver Kira Boe lagde ud med en lille quiz:

”Hvis jeg fortæller jer, at verdens 30-årige mænd i gennemsnit har ti års uddannelse – hvor meget uddannelse tror I så, at kvinder har?,” spurgte hun de fremmødte.

Svaret fik tilhørerne lov at vente lidt på – det vender vi tilbage til.

Inspirerende fortællinger

Herefter var det Lisbeth Espanas tur til at fortælle, hvordan Oxfam i Bolivia kæmper imod vold mod piger i skolerne. Projektkoordinator Zeeshan Siddique holdt oplæg om Oxfam i Pakistans arbejde med at sikre flere penge til uddannelse. Og så sluttede Zakaria Sulemana fra Ghana af med at fortælle om en gammel kending i Oxfam IBIS-regi: Den fantastiske succeshistorie om Girls’ Model School i det nordlige Ghana.

Efter en kort pause var der debat og spørgsmål fra salen. Mange var interesserede i at høre mere om Girls’ Model School-modellen – den kan du læse mere om her.

De tre oplægsholdere var egentlig i Danmark for at deltage i et møde i styregruppen for Oxfams uddannelsesgruppe ECPI. For få år siden var uddannelse ikke en overordnet prioritet i Oxfam, men alligevel arbejdede mange gode kræfter rundt omkring i verden med området – simpelthen fordi det giver så fantastisk god mening i kampen for at udrydde fattigdom. Oxfam IBIS har stillet sig i spidsen for at forene disse kræfter og udbrede metoderne til resten af Oxfam, så endnu flere af verdens børn i fremtiden får glæde af dem.

Og så tilbage til Kira Boes lille quiz: 30-årige kvinder har i dag i gennemsnit ni års skolegang. Det er kun et år mindre end mændene. Og det var en stor overraskelse for mange af tilhørere.

”Mange af os går rundt og tror, at verden er meget værre, end den egentlig er. Derfor føler vi, at det er umuligt nogensinde at lave det om. Og ja, der er stadig alt for mange piger, der aldrig kommer i skole. Men så er omfanget af problemerne altså heller ikke værre. Vi KAN godt nå i mål med at sikre skolegang til alle!” forsikrede Kira Boe.

Og vi er godt på vej – det var aftenens arrangement i hvert fald et tydeligt bevis på.