Forside / Nyheder / Hvis du virkelig elsker...
Artikel

Hvis du virkelig elsker...

26.02.2018

Af Malene Aadal Bo

Budskaber som disse deles ved events og på sociale medier og hænger som plakater i Bolivias store byer. De er led i en kampagne, som skal ændre de normer, der gør, at så mange kvinder oplever vold i deres parforhold.
Budskaber som disse deles ved events og på sociale medier og hænger som plakater i Bolivias store byer. De er led i en kampagne, som skal ændre de normer, der gør, at så mange kvinder oplever vold i deres parforhold.
Foto : Actúa

70 procent af alle bolivianske kvinder har været udsat for fysisk eller seksuel vold. Oxfam IBIS bekæmper vold mod kvinder i Bolivia, blandt andet ved at udfordre holdningen: ”Hvis du virkelig elsker, så tilgiver du alt.”

BOLIVIA: Kontrol er ikke det samme som kærlighed, og jalousi er ikke en kompliment. Det er nogle af de budskaber, som i disse uger er printet på plakater i Bolivias store byer, og som unge mennesker udbreder på radio, i tv og ved at gå på gaden og tale med folk. Alt sammen for at bekæmpe vold mod kvinder og piger. I Bolivia er vold nemlig desværre en del af hverdagen for mange, og gerningsmændene er meget ofte kvindernes og pigernes egne mænd og kærester, hvis adfærd i vidt omfang forsvares og tilgives.

”Når mænd er jaloux og kontrollerende, siger man, at det er, fordi hun betyder meget for ham. Og hvis han er voldelig over for hende, forventes hun at vise sin kærlighed til ham ved at tilgive hans opførsel,” siger Lisbeth España Rodriguez, rådgiver i Oxfam.

En undersøgelse viser, at mere end hver tredje unge bolivianer mener, at ”hvis du elsker, så tilgiver du vold.” Ifølge Lisbeth España er den holdning en stærkt medvirkende årsag til, at 86 procent af unge kvinder er i et voldeligt forhold eller kender nogen, der er.

Også i skolerne

Og det foregår også i skolerne, hvor stort set alle piger (88 procent) svarer ja til at have været udsat for fysiske, psykiske eller seksuelle overgreb.
”Man har gjort meget for at ændre de strukturelle årsager til vold i Bolivia – lovgivning, beskyttelse af rettigheder og adgang til hjælp. Men der mangler fokus på at ændre de holdninger blandt både mænd og kvinder, som gør vold mod kvinder så almindelig,” siger Lisbeth España.

Derfor er netop normer og holdninger fokus i en ny indsats støttet af Oxfam IBIS og udført af organisationen Colectivo Rebel Dia. Den består af en kampagne, hvor unge aktivister på forskellig vis skaber opmærksomhed og debat om den omfattende vold mod kvinder – især den, der foregår i parforhold. Samtidig støtter Oxfam IBIS efteruddannelse af de bolivianske lærere, så de bliver klædt på til at ændre elevernes adfærd.

”200 unge aktivister har meldt sig under fanerne og delt budskaberne med mere end 26.000 unge over det meste af Bolivia. Mere end 100 lærere har taget deres nye viden med ud på skolerne. Sammen har vi taget de første skridt til det, der skal blive en vigtig forandring,” slutter Lisbeth España.