Forside / Nyheder / Hjælp fremtidens stærke kvinder i skole
Artikel

Hjælp fremtidens stærke kvinder i skole

02.03.2018

Af Rikke Hovn Poulsen

15-årige Hadisah foran sit hjem i det nordlige Ghana. Her bor hun sammen med sin bedstemor. Moderen er død, og faderen bor hos en anden kone.
15-årige Hadisah foran sit hjem i det nordlige Ghana. Her bor hun sammen med sin bedstemor. Moderen er død, og faderen bor hos en anden kone.
Foto : Lotte Ærsøe

I det nordlige Ghana er børneægteskaber og teenagegraviditeter desværre alt for udbredte. Løsningen er enkel: Send pigerne i skole!

”Piger kan ikke noget.”

Det er en sætning, som 15-årige Hadisah har hørt alt for mange gange. I det nordlige Ghana, hvor hun bor, tror mand(d) ikke, det nytter noget at sende piger i skole. Uden opbakning hjemmefra dropper pigerne oftere ud end drengene, og de klarer sig dårligt til eksamen. Derfor vælger familierne at sende drengene i skole frem for pigerne, når pengene er små. Og det er de næsten altid.

Resultatet er, at mange piger aldrig lærer at læse og skrive. I stedet arbejder de eller bliver giftet bort og får børn, før de selv bliver rigtigt voksne. Resten af livet er de afhængige af fædre, brødre og ægtemænd. De får aldrig chancen for selv at bekæmpe fattigdommen i deres eget liv.

Det er dybt uretfærdigt. Men heldigvis behøver det ikke være sådan. Oxfam IBIS arbejder for, at Ghanas piger får en uddannelse. Vi har udviklet en model, der virker: Særlige skoler for teenagepiger fra fattige familier. For ti år siden oprettede vi den første. Pigerne fik tårnhøje karakterer, og i dag går mange af dem på universitetet, hvor de studerer til læger og ingeniører.

Her er de i dag: Læs om to af de piger, der gik på første årgang i pigeskolen.

Og succesen har spredt sig. I de sidste par år har de lokale myndigheder rundt om i Nordghana selv oprettet 35 skoler ud fra samme princip. Det betyder, at tusindvis af piger snart bliver til stærke kvinder, der selv kan tage ansvar for at skabe en bedre fremtid.

Hadisah har håb

En af dem er Hadisah. Hendes mor er død, og hendes far har en lille bod på det lokale marked. Hun havde udsigt til et liv i fattigdom – men så startede pigeskolen i nabolandsbyen, og nu er alt forandret. Hadisah er godt på vej til at blive en stærk kvinde, der beviser over for alle de små piger i landsbyen, at piger sagtens kan tage en uddannelse – når bare de får chancen.

”Når jeg er færdig med skole, vil jeg fortsætte med at uddanne mig. Min drøm er at blive læge, og en dag vil jeg vende hjem og hjælpe de syge her i området,” fortæller Hadisah stolt.

Skolen er gratis, men en bog koster 39 kroner, og pigerne skal i gennemsnit bruge tre om året. Selvom det i danske ører er et lille beløb for alle de muligheder, skolen giver, er det en kæmpe udfordring for familier som Hadisahs, der lever fra hånden til munden uden mulighed for at spare op.

Nogle gange kommer Hadisah og de andre piger derfor i skole uden bøger og hæfter. Det betyder, at de ikke får det ud af undervisningen, som de kunne. Det er svært at lave lektier. Og i værste fald risikerer de at droppe ud.

"Når min far ikke har råd til bøger og hæfter, læser jeg med hos mine veninder. Men han prøver virkelig at finde pengene til det," forsikrer Hadisah.

Som medlem af Oxfam IBIS hjælper du hver dag unge piger som Hadisah til at tage en uddannelse – et vigtigt skridt mod at blive en stærk og uafhængig kvinde.