Forside / Nyheder / Haiti forbereder sig især på at mangle vand og sanitet
Artikel

Haiti forbereder sig især på at mangle vand og sanitet

07.09.2017

Oxfam-medarbejdere i fuld gang med at gøre nødhjælpsindsatsen klar, da landet blev ramt af orkanen Matthew i oktober 2016
Oxfam-medarbejdere i fuld gang med at gøre nødhjælpsindsatsen klar, da landet blev ramt af orkanen Matthew i oktober 2016
Foto : Fran Afonso / Oxfam Intermón

Mange supermarkedshylder i det nordlige Haiti er lige nu tomme, og befolkningen i kystområderne er ved at blive evakueret til skoler og offentlige bygninger inde i landet.

Oxfams Tania Escamilla er i Cap Haitien - Haitis andenstørste by med en befolkning på 280.000 - sammen med resten af Oxfams 27 mand store nødhjælpsteam.

Lige nu hjælper teamet myndighederne med at evakuere de mennesker, som får svært ved at klare sig, når orkanen Irma rammer senere i dag og i morgen. De bliver flyttet til knap 800 midlertidige boliger, som Oxfam har været med til at finde og indrette.

"Haitianerne er vant til orkaner, og jeg fornemmer ingen panik. Men folk er bekymrede, og mange områder er ikke engang kommet på fode, efter at en anden orkan rasede på nogenlunde samme tid sidste år. Nu sker det så igen," siger Escamilla.

Cap Haitien er af et miks af veletablerede huse og slumområder. Haitis geografi, miljø og ikke mindst fattigdommen gør befolkningen ekstremt sårbar over for oversvømmelser og jordskred.

"De skader, som Irma kan føre med sig, kan vise sig at blive altødelæggende for en stor del af befolkningen her i byen og i de omkringliggende landsbyer," siger Tania Escamilla.

Oxfam-teamet i Cap Haitien er klar til at rykke ud med nødinstallationer af vand og sanitet, så snart de har et overblik over skaderne.

"Selv om risikoen for kolera lige nu er lille og under kontrol, er sygdommen stadig den største bekymring, hvis stormen ødelægger infrastrukturen. Vi frygter, at op imod tre millioner kan blive påvirket," siger Escamilla.

Oxfam har flyttet nødhjælpslagrene ud til fem af de steder i Haiti, som er mest udsatte. Desuden står fire nødhjælpsteams klar til at rykke ud til de hårdest ramte områder og vurdere, hvilken type hjælp, der kan blive brug for. Og ni kolera-teams står klar til at rykke ud.

Oxfam i Cuba og Den Dominikanske Republik er ligeledes klar til at hjælpe. Vi har arbejdet i Caribien i over 30 år, og vi er eksperter i at sørge for rent vand og sanitet til de mennesker, der er allermest sårbare efter en katastrofe.